ENTUSIAST: Hjemme i Danmark har Jensen tre VW Syncroer, og det er heller ikke aktuelt å bytte ut servicebilen.

ARBEIDSLIV

50 år som aktiv rørlegger

Han har arbeidet som rørlegger i 50 år og vært innom både Danmark, Grønland og Tyskland. Hvorfor han begynte i faget, det kan ikke Harry Jensen huske lenger.

Nå i april blir han 67 år.
– Alderen til tross er Harry den i firmaet som aldri er syk, som jobber mest, som alltid er positiv og som løser alle arbeidsoppgaver, forteller Øivind Ask, daglig leder i Oslo-Akershus Rørleggerbedrift.

På spørsmål om hvorfor han valgte å bli rørlegger da han var ung, humrer Jensen og svarer med et glimt i øyet at det kan han rett og slett ikke huske: – Det er så lenge siden.

Danmark først

Harry Jensen er dansk statsborger, men har jobbet i Norge siden 1997.
– Jeg begynte i lære hos Kurt Jensen i Danmark i 1972, forteller han.

Han ble der i ti år, fortsatte i andre firmaer i Danmark før han reiste til Grønland i 1985. Der arbeidet han med drivstoffledninger til fly og service på ulike anlegg på flyplassen. Etter det ble det sju år i Tyskland før han kom til Norge.

SUPERVETERAN: Harry Jensen har ingen planer om å gi seg som rørlegger.

– Jeg møtte Harry for første gang i 1997 hos Andersen og Forsmann Rørleggerbedrift. Harry jobbet da som innleid rørlegger ved anleggsavdelingen i Asker, men ble flyttet over til oss i Oslo-avdelingen, forteller Øivind Ask.

Han leide med seg Jensen allerede fra starten da Oslo-Akershus Rørleggerbedrift (OAR) begynte i 2001.

Allsidig

Mange ulike arbeidsoppgaver, allsidig arbeid, du ser resultater av det du lager og du treffer mange ulike mennesker. Slik beskriver Harry Jensen hvorfor han trives så godt som rørlegger.

De siste årene har han arbeidet mye for Entra og Norsk Hydro med større ombygginger, og han er førstevalget til flere drifstledere og VVS-konsulenter.

– Mye handler om flaks, sier han på spørsmål om hvordan han har klart å beholde helsen gjennom alle disse årene. Han har aldri vært plaget av vond nakke eller skuldre.

I tillegg til flaks gjelder det å være fornuftig. Han venter heller på hjelp til de tyngste arbeidsoppgavene enn å risikere skader ved å ta løftene selv. Det er også det viktigste rådet hans til unge rørleggere:

– Tenk dere om, og ta vare på dere selv. Vær forsiktige og fornuftige med tunge løft. Det er mye bedre å be om hjelp enn å ødelegge rygg og armer, sier Harry Jensen.

Servicebil fra 1988

Han gjør seg bemerket med bilen sin, også. Servicebilen han kjører, er en sjarmerende VW Syncro fra 1988. Tidligere har den vært brannbil i Kristiansand.

Å reparere gamle VW Syncroer er en stor lidenskap. Dermed vil han ikke ha noen ny servicebil selv om den mangler både servo og automatgir. Hjemme i Danmark har han tre slike biler selv, og servicebilen sin vil han beholde så lenge han er i arbeid.

Farsrolle

Ifølge Øivind Ask tar Harry Jensen en slags farsrolle for yngre ansatte. Selv mener han at han bare hjelper dem og prøver å forklare så godt han kan.

– Jeg trives godt med de yngre. Vi kommer godt overens og har et godt miljø, sier Jensen.

En rørlegger med stor erfaring betyr langt mindre jobb for prosjektleder og dermed mindre administrasjon i forbindelse med oppfølging på byggeplassene, peker Ask på.

OAR har flere andre rørleggere i 50-årene som han omtaler som en stor ressurs for firmaet.
– Vi har en god blanding av rørleggere – fra læregutter og opp til pensjonsalder. Dette gir en fin harmoni, det skaper et godt miljø, og det er en viktig del i opplæring av nye rørleggere, sier han.

Tilrettelegger

Litt av nøkkelen bak at det går så bra å holde lenge på erfarne folk, er at OAR prøver å tilpasse arbeidet slik at rørleggerne kan arbeide så lenge de ønsker.

– Så lenge vi tar hensyn og unngår ensidig arbeid og ugunstige arbeidsstillinger, kan de fleste som ønsker, det stå i arbeidet frem til pensjonsalder. Det finnes mange gode hjelpemidler for å kunne unngå tunge løft og ukomfortable arbeidsstillinger. Langt flere enn da Harry begynte som rørlegger for 50 år siden, sier Øivind Ask.

Han trekker frem variert arbeid som nøkkelen til å unngå senebetennelser, dårlig rygg og dårlige knær. Bedriftshelsetjenesten veileder rørleggerne, og de lever sunt fordi de beveger seg og bruker kroppen i stedet for å sitte på en stol foran en pc hele dagen.

– Vi ser frem til flere gode år med Harry Jensen. Han har ikke noen planer om å gi seg, sier Øivind Ask.

Powered by Labrador CMS