SMITTER: Lufttørking sprer mer smitte enn papirhåndklær, ifølge forskning som papirprodusentene har sponset.
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
SANITÆR
Tidobler smitten med lufttørking
LONDON: En fersk studie viser at folk sprer ti ganger så mye virus når de tørker hendene med luft som når de bruker papir. Papirprodusentene har sponset forskningen.
De vasker seg oftere, de tørker hendene oftere, og flertallet tror at papirhåndklær er best. Folk flest har endret vaskevanene etter covid-pandemien.
Vasker hendene oftere
Seks av sju forteller at de vasker hendene oftere enn før. Fire av ti bruker mer papirhåndklær. Over halvparten mener at papir er den mest hygieniske måten å tørke hendene på. Det viser en spørreundersøkelse fra den europeiske foreningen for tørkepapirprodusenter, ETS.
Organisasjonen trekker også frem at flertallet er bekymret for at lufttørkere blåser bakterier rundt i rommet. Og ikke minst: Nesten halvparten påstår at hvis de ikke kan bruke den tørkemetoden de vil, så gjør de noe med det. De gir en dårlig anmeldelse, klager til ledelsen eller lar være å komme tilbake.
Da er det snakk om restauranter, kjøpesentre, idrettsanlegg og andre steder med gjestetoalett.
Med munnbind
Nå har britiske forskere også sett på hva som faktisk skjer med bakteriene på et gjestetoalett. Universitetet og sykehusene i Leeds har funnet ut at lufttørkere sprer ti ganger mer virus og bakterier enn det papirhåndklær gjør. Tigangen gjelder både smitte fra hendene til ansiktet til den som tørker seg og fra den som tørker seg til andre gjester som står en til to meter unna.
Det er ikke første gangen forskerne i Leeds kommer med slike tall. En studie fra 2014 viste at det var 27 ganger flere bakterier rundt lufttørkeren enn rundt tørkepapirholderen, skrev forskning.no den gangen.
I den nye studien har de tilpasset seg erfaringene fra tiden med covid-restriksjoner. Testpersonene fikk en bakteriofag – et virus som dreper bakterier – på hendene. Så tørket de hendene med enten luft eller papir. I tillegg hadde de på seg munnbind. Så målte forskerne hvor mye virus maskene inneholdt.
89 prosent
Når de brukte lufttørkerne, inneholdt 89 prosent av munnbindene virus. I de tilfellene testerne tørket hendene med papir, nådde viruset bare 29 prosent av munnbindene. I begge tilfellene var smittefaren størst de første fem minuttene.
Men i de tilfellene testerne hadde tørket hendene med luft, var det høyere smitte også 15 minutter etter tørkingen. Det tyder på mindre partikler med smittestoffer som holder seg lenger i luften, ifølge forskerne.
– Siden munnbindpåbudet er opphevet, kommer brukerne av offentlige toaletter til å bli mer direkte utsatt for mulig smittsomme partikler som for eksempel covid, influensa og rhinovirus, skriver professor Mark Wilcox, som har ledet forskningen.