Ved hjelp av fjernvarme, varmepumpe, boligens eget varmtvann og én vifte i leiligheten har AF laget en helt ny og innovativ måte å varme opp OSUs leiligheter i Bjørvika på. Tor Olsen i AF viser løsningen. Foto: Katrine Lunke/Apeland.
Ved hjelp av fjernvarme, varmepumpe, boligens eget varmtvann og én vifte i leiligheten har AF laget en helt ny og innovativ måte å varme opp OSUs leiligheter i Bjørvika på. Tor Olsen i AF viser løsningen. Foto: Katrine Lunke/Apeland.

– På denne måten slipper man å ha radiatorer i hver leilighet

AF Gruppen med ny oppvarmingsløsning for leilighetsbygg.

Published

Ved hjelp av fjernvarme, varmepumpe, boligens eget varmtvann og en vifte, har AF Gruppen laget en ny måte å varme opp leiligheter i Bjørvika på.Ved å bruke fjernvarme til oppvarming, frigjøres nå det Tor Olsen i AF Gruppen omtaler som høyverdig strøm.– Men denne løsningen blir det frigjort betydelig mengder strøm til elbiler, som ikke hadde vært der med tradisjonelle løsninger. Da ville det meste av kapasiteten blitt brukt opp til varme, som ville gjort elbillading nær umulig, sier Olsen i en pressemelding.

Dropper radiator

Det unike er ifølge Olsen at man ikke bygger tradisjonelt varmeanlegg, men kobler seg på tappevannet.I stedet for vannbåren oppvarming varmes eller kjøles leiligheten med luft.– Oppvarmet eller kjølt luft tilføres leiligheten fra en enhet plassert skjult i taket. Avhengig om man tilfører varmtvann eller kaldtvann, så kan man både varme opp og kjøle ned leiligheten, sier Olsen.– På denne måten slipper man å ha radiatorer i hver leilighet, noe som er både dyrt og upraktisk, mener han.

Støttet av Enova

Når byggene er ferdig, tilføres varmen til leilighetene via varmt tappevann. Det installeres dermed ikke et tradisjonelt varmeanlegg. I hver leilighet overføres varme fra tappevann til gulvvarme i bad og viftekonvektor i stue, som blåser varm- eller kaldluft ut i rommet. Løsningen gir ifølge AF Gruppen lavere byggekostnader, lavere driftsutgifter og bedre miljø.Løsningen er såpass innovativ at Enova har støttet prosjektet med 4 millioner kroner.– Anerkjennelsen fra Enova kan på sikt få stor verdi for andre utbyggere, sier Olsen.– Byggebransjen er ikke alltid like innovativ, og gjør som regel som de alltid har gjort. Det har derfor vært en stor skepsis til bruk av fjernvarme i bransjen, fordi det krever at man tenker annerledes rundt både tekniske løsninger og finansiering, mener han.

Powered by Labrador CMS