RYSTET: Det er ikke jordskjelvet i seg selv som dreper, men svake og dårlig konstruerte bygg. Så langt er over 33.000 registrert døde etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria.

AKTUELT

Ber om bistand: – Om man jobber med VVS, elektro eller VA er likegyldig

Jordskjelvet i Tyrkia og Syria har rystet verden. Nå oppfordrer Ingeniører Uten Grenser til en nasjonal ingeniørdugnad til støtte for de mange rammede. NITO har allerede gitt 100.000 kroner.

Published

– Om man jobber med VVS, elektro eller VA er likegyldig. Det som betyr noe er at mennesker rammet av det forferdelige jordskjelvet i Tyrkia og Syria får den hjelpen de trenger, sier kommunikasjonssjef i Ingeniører Uten Grenser, Heidi Hovland Bergfald.

Enormt behov for hjelp

6. februar rystet et kraftig jordskjelv Tyrkia og Syria. Det blir stadig lengre mellom lysglimtene og håpet om å finne overlevende svinner for hvert minutt som går. Dødstallene stiger fortløpende og har i skrivende stund passert 33.000, noe som gjør jordskjelvet til et av de mest dødelige i moderne tid.

– Behovet for hjelp er enormt. Noe av det første man mister i slike situasjoner er grunnleggende infrastruktur som vann og elektrisitet. Det er derfor mange som fryser og mangler vann, sier Hovland Bergfald.

Daglig leder i IUG, Marianne Nilsen Sturmair.

Ingeniører Uten Grenser (IUG) er en ideell organisasjon som bidrar med teknologi og ingeniørkompetanse i humanitært arbeid verden over. Selskaper som Rambøll, Multiconsult og Norconsult er blant organisasjonens samarbeidspartnere.

– Vår kjernevirksomhet er humanitær ingeniørinnsats for å bidra til positiv og langsiktig samfunnsutvikling i lav- og mellominntektsland, så det å mobilisere til katastroferespons er nytt for oss. Men klarer vi å få til en bred ingeniørdugnad ville det vært fantastisk, sier Hovland Bergfald.

– Vi oppfordrer derfor nå alle ingeniørfaglige miljøer og virksomheter til å være med å bidra til dugnaden for de jordskjelvrammede, sier Hovland Bergfald.

NITO gir 100.000

Så langt er det mest privatpersoner som har bidratt, men én av de som var raskt ute med et solid bidrag var NITO. De har donert 100.000 kroner til innsats i de jordskjelvrammede områdene.

– Når krisen rammer er det viktig at både ofre og hjelpearbeidere får tilgang til rent vann, strøm og tak over hodet. Dette er ingeniørene sitt fagfelt og det er derfor flott at Ingeniører uten grenser tar initiativ til å samle inn penger til de rammede i Tyrkia og Syria. NITO bidrar med 100.000 kroner og håper også at andre vil bidra, sier president i Norges ingeniør og teknologorganisasjon NITO, Trond Markussen.

– Engasjementet for å bidra er helt fantastisk, sier daglig leder i IUG, Marianne Nilsen Sturmair.

Hun forteller at innsatsen nå handler om evakuering, livredding og å møte de mest basale behov for mennesker rammet av jordskjelvet. De innsamlede pengene går via IUGs samarbeidsorganisasjon, direkte til de som trenger det i Tyrkia og Syria.

– Gjennom tett kontakt med våre ingeniørkollegaer i Field Ready Turkiye, vet vi at alle donasjoner raskt kommer til direkte nytte for mennesker rammet av jordskjelvet, sier Nilsen Sturmair.

Håper mange bidrar

Bakgrunnen for at IUG mobiliserer for støtte for den pågående innsatsen i Sørøst-Tyrkia og Nordvest-Syria, er at de kjenner området godt gjennom et flerårige Waste for Warmth-prosjekt.

De har derfor nære kollegaer og en samarbeidspartner som de forteller gjør en fantastisk innsats i den forferdelige situasjonen.

– Vi ønsker å mobilisere kraftig blant ingeniører, teknologer og støttespillere i næringslivet for humanitære ingeniørers innsats i hjelpearbeidet. At NITO, som representerer over 100.000 ingeniører og teknologer, donerer midler til det viktige arbeidet er helt fantastisk. Vårt håp er at flere sterke aktører blir med på denne ingeniørdugnaden, sier Nilsen Sturmair.

Vil du og din bedrift være med å bidra? Lenken til dugnaden finner du her. Og du – du trenger ikke være ingeniør for å bidra.

Powered by Labrador CMS