SAKSØKER: Nå går Knut Malmberg til sak for å få tilbake tapene sine fra IT-leverandøren.

HACKERANGREPET

Krever millionerstatning

Oppdragene forsvinner ett etter ett for Knut Malmberg. Nå går rørentreprenøren til sak mot den tidligere IT-leverandøren sin etter å ha tapt minst ti millioner på grunn av dataangrep.

Published

Fem ansatte er leid ut til andre bedrifter. Så langt har Gjøvik-bedriften unngått å permittere de 35 som fikk permitteringsvarsel tidligere i oktober. Men siden det ene millionoppdraget etter det andre forsvinner uten at Malmberg får levert inn noe tilbud, så er daglig leder Tom Sørlie bekymret på lengre sikt.

MAKTESLØS: Tom Sørlie og rørentreprenøren Knut Malmberg har ingen mulighet til å legge inn tilbud eller fakturere.

Minst ti millioner

– Vi får ikke regnet, vi får ikke gjort nye ting. Vi jobber alt vi kan med manuelle ting, men det blir ekstremt ineffektivt, sier Sørlie.

Nå går Knut Malmberg rettens vei for å få erstatning fra IT-leverandøren som ble angrepet av hackere natt til 3. oktober. Hvor stort kravet blir, er langt fra klart, men foreløpig sier Tom Sørlie at Malmberg har tapt minst ti millioner kroner på dataangrepet.

Ikke noe stemmer

– Vi har lastet opp og bygd opp filbehandlingssystemet vårt hos den nye IT-leverandøren vår. Men ikke administrasjonssystemet for fakturaer og kalkulasjoner. Vi fikk lastet opp data fra en backup fra Cordel, men da sitter vi med tre år gamle data. Det er ikke noe der vi får brukt. Senere har vi fått over en ny fil, men vi mangler fremdeles deler av august, september og litt av oktober, sier han.

– Det er 260 fakturaer som vi ikke har peiling på og utfordringer med regnskapet. Det er ikke noe som stemmer med det som er betalt inn eller momsen for siste termin – hele økonomisystemet blir rammet, konstaterer Sørlie.

Mister stadig jobber

Nå senest hadde han håpet på å kunne gi et tilbud på en ny barnehage i Aurdal i Valdres. 

– Det er nedslagsfeltet vårt, for vi har rørleggere på Dokka. Vi fikk flyttet fristen til 30. oktober, men vi har ikke sjanse til å klare det, sier han.

Malmberg har fått vesentlig mer å gjøre hos næringslivskunder i industriparken på Raufoss, og det bidrar til å holde hjulene i gang. 

– Men det er på kort sikt. Jeg er mye mer bekymret på lang sikt, sier Tom Sørlie.

– Det kommer til å renne på millioner hele tiden. Vi har ikke fått svar på hva forsikringen til IT-leverandøren dekker, sier han.

– Dessuten: Når vi er oppe og går igjen – uvisst når det skjer – så går alle ressursene til å rydde opp igjen. Det kommer i hvert fall til å ta fem uker å rekonstruere og gjenopprette ordre, sier Sørlie.

Det eneste som går omtrent som det skal, er lønn: Det kjøres på et eget system. 

– De ansatte blir tett informert hele tiden, men de får jo ikke riktig med timer. Det blir en slags akontobetaling, så vi har ikke kontroll på tilleggene og må etterbetale dem, sier han.

«Dypt ulykkelig»

Nemitek.no har prøvd med jevne mellomrom siden 6. oktober å få kontakt med IT-leverandøren Inventum Øst og daglig leder Erlend Lekang, men bare fått snakke med teknikere som ikke har god kjennskap til saken og anledning til å uttale seg. 

Ifølge lokalavisen Oppland Arbeiderblad er styreleder Rune Erling Lekang i Inventum Øst dypt ulykkelig over hendelsen der noen har brutt seg inn i serverparken deres.

– Jeg har tenkt på våre kunder omtrent hvert eneste minutt. Det har vært et helvete – og jeg kan forestille meg at det har vært et enda større helvete for våre kunder, skriver Lekang i en melding til Oppland Arbeiderblad.

Ny hackergruppe

Da nemitek.no først skrev om hackingen, hadde Tom Sørlie fått vite at det var hackergruppen Play som står bak angrepet. Nå forteller Weezee, et selskap som spesialiserer seg på å overvåke det mørke nettet for kundene sine, at en annen hackergruppe sier at den stå bak.

– Vi vil gjøre tilgjengelig 20 GB av data fra Inventum Øst snart. Kanskje til og med noen nordmenn kan finne noe interessant der om lokale selskaper, skriver hackerne bak Akira. 

Det er en ny gruppe av programmer for løsepengevirus som første gang ble brukt i dataangrep i mars i år.

TAR SKYLDEN: Løsepengekriminelle Akira varsler at data fra Inventum Øst og kundene deres snart blir gjort tilgjengelige.
Powered by Labrador CMS