UTE: Bare en logo på parkeringsplassen er igjen etter at Holbæk Rør gikk ut av Comfort.

Rørbedrift bryter med Comfort - langer ut mot VVS Norge

Da VVS Norge kom inn, var ikke prisene konkurransedyktige lenger, mener Steinar Holbæk. Rørleggermesteren i Vennesla gikk ut av Comfort og kritiserer bonusene i VVS Norge.

Published Last updated

De trives godt alene. I fjor sommer gikk Holbæk Rør ut av Comfort. Daglig leder Steinar Holbæk har ingen planer om å gå inn i noen kjede igjen.

– Vi opplever at prisene i VVS Norge ikke var konkurransedyktige. De er kyniske og har ikke vært noen bra kjede for oss. Jeg kunne sikkert tjent noen kroner på å gå med i en annen kjede, men jeg orker ikke. Jeg gikk inn i Comfort med god tro, sier han.

Kjøpte tilbake

Det er fem år siden Holbæk kjøpte tilbake bedriften som han opprinnelig startet i 1990. Siden har han stått på og klart å snu store underskudd til pluss.

FORNØYDE: Geir Smiseth (fra venstre), Steinar Holbæk og André Holbæk i Holbæk Rør er fornøyde med å ha gått ut av Comfort.

– Vi har hatt innkjøpssamarbeid, men vi har ikke vært i kjede før vi gikk inn i Comfort for to år siden. Vi skulle lage butikk og fant ut at da var det en fordel å være med i en kjede. Så gikk det ikke mer enn et halvt år etter at vi hadde meldt oss inn, før VVS Norge kom inn og ødela så mye, sier Steinar Holbæk.

– Bedre priser alene

Det han kritiserer, er innkjøpsbetingelsene:
– Vi opplever nå at vi får bedre priser ved å stå alene. Spesielt skaffevarer, som ble et stort begrep i VVS Norge, falt dårlig ut for oss. Her mistenker vi at VVS Norge hadde gode bakbonuser som vi aldri så noe til. Vi har også fått et enda bedre samarbeid med grossister og leverandører etter at vi ble frittstående igjen, sier Holbæk.

Administrerende direktør Thorbjørn Theie i VVS Norge skjønner ikke helt argumentene fra Steinar Holbæk.
– Vi har hatt masse prissammenligninger med varekurven hans før og nå, og han kommer bedre ut som medlem uansett hvordan du snur og venter på det, sier han.

- Påstanden om skjulte bakbonuser har ingen rot i virkeligheten, og dette tar jeg sterk avstand fra. Vi har tvert imot helt siden etableringen vært opptatt av at styret, som består av medlemmer, har fullt innsyn i alle økonomiske transaksjoner, sier Theie.

Ikke-partnere

Theie innrømmer likevel at det er mulig å få bedre priser enn kjeden hos de produsentene som VVS Norge ikke samarbeider med:

Administrerende direktør Thorbjørn Theie i VVS Norge


– Vi har hovedsamarbeidspartnere, samarbeidspartnere og dem vi ikke har avtale med. Der vi har avtaler, er det ingen som slår oss. Det skulle bare mangle om et enkeltstående medlem med 40–50–60 millioner i omsetning skulle greie å ha bedre priser enn oss som har 4,5 milliarder i forhandlingsmakt. Der er det kjøttvekta som teller, sier han.

– Vi har strammet inn fordi vi ikke har alle leverandørene. Han kan få bedre priser av de leverandørene vi ikke har valgt å ha med. Vi har en pris fra dem, også, men det er nesten vanlig listepris.

Tre ville ut

VVS Norge-sjefen mener likevel at han skulle hatt enda bedre innkjøpspriser:
– Her i bransjen synes jeg det er litt liten forskjell på en stor og en liten aktør, sier han.

Theie har ikke noe problem med å akseptere at noen går ut av Comfort og Bademiljø.
– Jeg synes det er synd at Holbæk Rør går ut, for jeg tror virkelig at de hadde hatt veldig mye glede av å være med og strukturere seg opp på en annen måte. Sånn som avtalen er formulert, skal du sitte i fem år før du kan gå ut. Men vi har hatt tre stykker som har villet ut, og det har ikke vært noen vits i å krangle om det. Vi har kjøpt tilbake aksjene, så får de finne sin egen greie, sier han.

Powered by Labrador CMS