Novap om Enova-kutt: Dårlig timing

– Nå må bransjen hive seg rundt.

Published

Til sommeren kutter Enova i støttetilbudet. Dårlig timing, mener Norsk Varmepumpeforening.Tirsdag kom meldingen om at Enova gjør flere justeringer i støttetilbudet til privathusholdningen.– Nå må bransjen hive seg rundt og informere alle sine forhandlere og kunder, oppfordrer daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening i en pressemelding.Maksimalt støtte for bergvarmepumper blir 10 000 kr, for luft-til-vann- og avtrekksvarmepumper 5 000 kr fra 1. juni. Ekstra støtte til energimåler forsvinner.

Oppdater tilbud

Alle tiltak som er gjennomført og registrert med faktura 1. juni eller senere, vil få de nye satsene uavhengig av når tiltakene ble gjennomført.– De bedriftene som har vist til eller regnet inn eksisterende støttesatser, må oppdatere tilbudene sine hvis jobben ikke blir gjennomført i tide, sier Hagemoen.Varmepumpe-anlegget må være installert og registrert med faktura hos Enova før 1. juni for å kvalifisere til dagens støttesatser.

Dårlig timing

– Selv om støttesatsene halveres, mener vi at varmepumper er så gode produkter at vi tror mange vil velge det uansett, sier Hagemoen.Likevel synes han timingen fra Enovas side er veldig dårlig.– Forbudet mot fossil oppvarming er rett rundt hjørnet, så de kunne godt ha ventet. Ikke minst av hensyn til de mange som har bestemt seg, og venter på å få erstattet oljefyren i sin bolig, mener Hagemoen.

Burde prioritert bergvarme

Han er særlig skeptisk til at støtten til bergvarmepumper halveres.– Når Enova først skal redusere støtten, er det rart at de ikke beholder et høyere støttebeløp for bergvarmepumper. Dette er den løsningen som gir mest uttelling for både energi og effekt, sier Hagemoen.

Skaper uforutsigbarhet

Administrerende direktør i Energiverket AS, Richard Granskogli, som er Norges største forhandler og installatør av varmepumper for vannbåren varme, er overrasket over hvor brått endringene kommer og synes det er leit for de som rammes.- Å installere en bergvarme- eller luft/vann-løsning er en tidkrevende prosess for mange, i tillegg til at det begynner å bli ventetid hos mange installatører på grunn av oljefyringsforbudet. At Enova nå halverer støttesatsene nærmest over natten skaper en uforutsigbarhet i markedet som kan være uheldig, mener Granskogli.

Vil bli travelt

- Vi skal gjøre vårt ytterste for å hjelpe så mange som mulig innen fristen, for det er ingen tvil om at det vil bli travelt og vanskelig å hjelpe alle. For oljefyreierne vil ytterligere 10 000,- i Enovastøtte forsvinne etter nyttår. Men, da er bransjen avhengig av at folk kommer seg ned fra gjerdet og setter i gang planleggingsprosessen det innebærer å bytte varmeanlegget av boligen, påpeker Granskogli.

Administrerende direktør i Energiverket AS, Richard Granskogli er overrasket over hvor brått endringene kommer.
Administrerende direktør i Energiverket AS, Richard Granskogli er overrasket over hvor brått endringene kommer.
Powered by Labrador CMS