Må du fornye F-gassertifikatet?

Har du F-gassertifikat fra 1. juni 2015 eller før, må du fornye det innen 1. juni neste år.

Published

Har du F-gassertifikat fra 1. juni 2015 eller før, må du fornye det innen 1. juni neste år.1. juni 2020 innføres nemlig tidsbegrensning på fem år for personlige F-gassertifikater. Dette er en konsekvens av at EUs reviderte f-gassforordning nå er tatt inn i norsk lovverk. Reglene finner du i produktforskriftens kapittel 6 a.

HVA SKAL TIL FOR Å FORNYE?

Miljødirektoratet varsler en litt forenklet prosedyre for å fornye F-gassertifikatet. Samtidig blir kompetansekravene endret noe – for eksempel må du kjenne til alternative teknologier for å redusere bruken av F-gasser.– Vi kommer til å tilby kurs og eksamen for alle kategorier, forteller kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening. Kurset vil repetere det viktigste og gi en innføring i de nye kompetansekravene:

  • Alternativer som begrenser bruken av F-gasser.
  • Systemer som reduserer fyllingsmengden og øker energieffektiviteten.
  • Sikkerhetsbestemmelser ved bruk, lagring og transport av brannfarlige, giftige, eller arbeidsmedier med høyere driftstrykk.
  • Fordeler og ulemper med alternative arbeidsmedier, spesielt knyttet til energieffektivitet

Når kan du fornye F-gassertifikatet ditt?

Til nå har Isovator AS vært sertifiseringsorgan for bedrifter og personell. Miljødirektoratet skal nå bestemme hvem som får oppgaven med å sertifisere etter den reviderte forordningen. Direktoratet melder at det vil ta tid å få sertifiseringsorgan og nytt opplegg på plass, inkludert opplegg for resertifisering.Muligheten for å sertifisere etter revidert F-gassforordning, og for å fornye sertifikat vil bli på våren/forsommeren 2019, opplyser Miljødirektoratet. Må du fornye F-gassertifikatet ditt, vil du dermed ha om lag et år på deg frem til 1. juni 2020

Sett deg på venteliste nå

NOVAP har holdt en rekke F-gasskurs siden 2011, og Gulbrandsen tror det vil bli kamp om plassene for å fornye F-gassertifikatene i tide.– På våre nettsider novap.no kan du allerede nå sette deg på venteliste for å fornye ditt F-gassertifikat, forteller han. Det koster deg ingenting å stå på denne ventelisten.Har du planlagt å ta F-gassertifikat i år, er det ingen grunn til å utsette det. Sertifikatet ditt vil gjelde i fem år fra utstedelsesdato selv om den nye ordningen kommer neste år.Les mer om nye kravene hos Miljødirektoratet

Powered by Labrador CMS