Varmepumper som erstatter oljefyr har økt mest prosentvis i popularitet hittil i år. FOTO: NOVAP

De med oljefyr bør stille seg i kø

Published

Etter ny rekord i 2018 fortsetter nordmenn den hyppige utskiftingen til varmepumper. Har du oljefyr, er det bare å stille deg i kø.Kombinasjonen av en særlig varm sommer, økte strømpriser og kaldere vintre har bidratt økningen av salget. Ferske tall viser at hittil i år er det solgt 15 prosent flere enn på samme tid i fjor. Vinteren i år har ikke vært spesielt kald, men strømprisen er fortsatt stiv.– Folk har skjønt at dette lønner seg! Varmepumpe er noe av det enkleste og mest kostnadseffektive du kan gjøre for å spare strøm, poengterer Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening.

FAKTA: Salg av varmepumper i Norge

Salget av varmepumper økte med 27 % i 2018, og det har aldri vært solgt flere varmepumper i Norge. Tall for første kvartal 2019 viser fortsatt vekst:

  • Luft-til-luft-varmepumper: øker 16%
  • Luft-til-vann-varmepumper: øker 17% kvartal
  • Bergvarmepumper (væske-til-vann-varmepumper): øker 33%
Kilde: Prognosesenteret/Norsk Varmepumpeforening

Kø for å bytte ut oljefyr

Ni av ti varmepumper som er solgt i år er luft-til-luft-varmepumper som også kan brukes til kjøling. Det viser statistikken som utarbeides av Prognosesenteret. Målt i prosent er veksten størst for bergarmepumper: Første kvartal ble det solgt 33 prosent flere enn på samme tid i fjor.– De fleste av disse går til å erstatte oljefyr. Forbudet mot fossil fyringsolje er ikke langt unna, så det gjelder å komme i gang. Mange installatører har flere måneders ventetid, forteller Hagemoen.

Bytter ut gammel varmepumpe

En god del av varmepumpene går også til boligeiere som skifter ut en gammel varmepumpe.– Luft-til-luft-varmepumper holder gjerne i 12 til 15 år, så det er etter hvert mange som er modne for utskifting, sier Hagemoen. I 2022 forventer Prognosesenteret at antall som skifter ut blir like stort som de som kjøper ny. Men fortsatt er det mange som ikke har utnyttet muligheten til å spare strøm med varmepumpe.– Om noen få år vil ni av ti eneboliger ha en varmepumpe, tror Hagemoen.

Powered by Labrador CMS