FØRST I LANDET: Kurt Ove Lodgaard i Rørentreprenørene Norge og bygghåndverkerne i Trøndelag er først ute med å gå sammen for å hjelpe privatkunder med å finne seriøse firmaer til småoppdragene sine.
FØRST I LANDET: Kurt Ove Lodgaard i Rørentreprenørene Norge og bygghåndverkerne i Trøndelag er først ute med å gå sammen for å hjelpe privatkunder med å finne seriøse firmaer til småoppdragene sine.

Seriøse rørbedrifter til kamp mot svart arbeid:

Lanserer småjobbportal

Lovlydige håndverkere i Trondheim har samlet seg for å konkurrere om småjobbene. – Det er et bidrag til å hindre svart arbeid, sier Kurt Ove Lodgaard hos Rørentreprenørene i Trøndelag.

Published Last updated

Organiserte bedrifter med lærlinger, klare til å ta en liten jobb på kort varsel. Nå er de samlet på ett sted. I Trondheim har bransjeorganisasjoner og fagforening gått sammen om en nettportal for kjappe, hvite småjobber.

Småjobbgaranti

– På Mittanbud er det veldig mye useriøst. Spesielt malerne får veldig mange henvendelser fra privatpersoner om at det er gjort dårlig arbeid og «hva skal vi gjøre nå?». Det er ikke et like stort problem for oss, men vi ønsker at det skal være seriøst, sier Lodgaard.

Han er styreleder og fungerende daglig leder for Rørentreprenørenes Bransje- og Opplæringskontor i Trøndelag. Rørentreprenørene har gått sammen med malermesterlauget, byggmesterlauget og Elektroarbeidernes Fagforening om den nye portalen, Småjobbgaranti.no.

Kort ventetid

Alle firmaene som har registrert seg på portalen, garanterer at de tar på seg oppdrag med inntil én dags arbeid og at de kommer i løpet av maksimalt fem arbeidsdager. Nå er det mange forbrukere som velger useriøst rett og slett fordi den første de har ringt, har for lang ventetid.

– Dette er ordentlige bedrifter. De er seriøse, de er medlemmer hos oss eller en av de andre bransjeorganisasjonene, og de har lærlinger, forklarer Lodgaard.

Portalen er gratis for firmaene.
– Vi har ingen annen interesse i den enn at den skal være seriøs, sier han.

Fra begynnelsen er drøye 30 bedrifter å finne på Småjobbgaranti.no. Fire av dem er rørentreprenører. Langt fra alle er aktuelle eller interesserte: Noen konsentrerer seg om større oppdrag og har få privatkunder; andre har ikke mulighet til å garantere at de kommer i løpet av fem dager.

Én dags arbeid

– Så er litt av poenget at dette er maksimalt én dags arbeid. Det er et marked også for slike jobber som å skifte en varmtvannsbereder eller en kjøkkenarmatur, og det må gjøres ordentlig for å hindre vannlekkasjer. Som regel er det akutt – har du ikke varmt vann i dusjen, så vil du ha jobben gjort, fastslår Kurt Ove Lodgaard.

Han ser ikke på Småjobbgaranti som noen konkurrent til Mittanbud.
– Der betaler de for å være. Her er det nonprofit, sier han.

Det er ikke første gangen Trondheim går foran med praktiske tiltak som prøver å bidra til mindre svart arbeid og arbeidskriminalitet. Byggebransjens Uropatrulje har inspirert til flere lignende samarbeid rundt i landet. Også den nye nettportalen er enkel å utvide eller å kopiere andre steder i landet.

Powered by Labrador CMS