Bransjen regner med fortsatt varmepumpevekst.
Bransjen regner med fortsatt varmepumpevekst.

Derfor selges det ikke flere varmepumper

Spår fall i varmepumpesalget.

Published

Varmepumpesalget økte med hele 27 prosent i 2018, men det er lite som tyder på at veksten fortsetter i år. – Prognosen vår viser ti prosent nedgang, sier Nejra Macic i Prognosesenteret.Varmepumpesalget passerte 100 000 i fjor.– Den totale energibesparelsen er beregnet til 885 GWh, forteller sjeføkonom Macic.

Sommervarme

Tallene viser altså en økning på i salget på over en fjerdedel. Det forklarer hun med sommervarmen:– Hovedforklaringen bak den sterke veksten var den veldig varme sommeren. Den første til økt behov for kjøling, forklarer hun. I fjor høst og i vinter har så rekordhøye strømpriser økt etterspørselen etter mer kostnadseffektiv oppvarming – altså varmepumper.Luft-til-luft-varmepumpene står for 90 prosent av salget. Storparten installeres i boliger – enten i boliger som ikke har varmepumpe fra før eller som erstatning for en gammel varmepumpe.Oljefyringsforbudet fikk lite å si for varmepumpesalget i 2018, så lenge vi snakker om luft-til-luft-pumper. Bare hver tjuende pumpe kom som erstatning for oljefyr eller parafinkamin. For luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper, derimot, har fossilforbudet stor betydning. Nesten halvparten av dem kom for å erstatte oljefyrene.

Stygge og dyre

Varmepumpene er ukjente, stygge og dyre – det er derfor det ikke selges enda mer av dem.Det er manglende kunnskap som får flest til å la være å kjøpe varmepumpe. Forbrukerne kjenner ikke til fordelene med den, de tror ikke den fungerer godt nok og de tror ikke investeringene kan forsvares. Det forteller forhandlere og installatører i en undersøkelse som Prognosesenteret har gjort på oppdrag fra Norsk Varmepumpeforening.Samtidig er det mange som rett og slett ikke liker utseendet på varmepumpene, og nesten like mange som mener at de er for dyre.

Uenige om 2019

Nesten alle i bransjen som er spurt, tror på fortsatt vekst. To av tre forhandlere og installatører regner med vekst, resten tror stort sett på omtrent samme salg som i fjor. Importører, leverandører og grossister er enda mer optimistiske. Blant dem regner seks av ti med en vekst på over 20 prosent.Nejra Macic varsler at bransjen tar feil:– Vi tror fjorårets rekordsalg blir vanskelig å gjenskape, med mindre årets sommer blir like varm og tørr som fjorårets. Akkurat det virkelig lite sannsynlig, sier hun.Prognosesenteret regner med en nedgang på ti prosent, til rundt 89 500 varmepumper. Det er fremdeles et veldig høyt tall i historisk sammenheng.– Etter nedgangen i år venter vi moderat positiv vekst de kommende årene, sier Macic.

Skifte i 2022

Om tre år regner sjeføkonomen med at mange nok har installert varmepumper til at markedet for erstatningspumper for første gang kommer til å passere markedet for nyinstalleringer.– Det er viktig at bransjen gjør seg klar for denne endringen, sier hun.

Powered by Labrador CMS