MYE POSITIVT: Erica Maria Sjø Nilsen har fått mange positive kommentarer etter sitt VG-leserinnlegg om rørleggerfaget, men noen henger fortsatt igjen i gammeldagse holdninger, mener hun.

RØRLEGGERYRKET

– Rørleggerfaget er fortsatt misforstått

Mange tror fortsatt at rørleggeryrket handler mest om staking i kloakk. Det har Erica Maria Sjø Nilsen sett seg lei av. Derfor tok hun et oppgjør med fordommene i form av et leserinnlegg.

Published

– Rørleggerfaget er fortsatt veldig misforstått. Utdannelsen byr på enorme muligheter, men mange tenker fortsatt at det bare handler om staking i kloakk. Ved å spre kunnskap om rørbransjen vil det forhåpentligvis bli større interesse for faget, slik at flere ønsker å bli rørleggere, for det er skyhøy etterspørsel i markedet, sier Erica Maria Sjø Nilsen.

Mest positive kommentarer

Hun jobber til daglig som prosjektleder/ingeniør KEM i VB Nobel Rør Installasjon i Svolvær. Hun jobber aktivt med rekruttering og oppfølging av lærlingene i egen bedrift, men deltar også i en bredere rekrutteringskampanje.

For å få flere, også jenter, til å få opp øynene for de mulighetene som finnes i VVS- og rørleggerfaget, skrev hun for noen måneder siden et leserinnlegg som havnet i VG. Responsen på innlegget har vært varierte.

– Jeg ønsket å være en positiv stemme i rekrutteringsarbeidet og være med å løfte frem at det også er et fag som egner seg veldig godt for jenter. De fleste reaksjonene har vært positive, mens noen har latt seg provosere, sier Sjø Nilsen.

Noen av kommentarene har gått på at hun som selv jobber på kontor, skulle mene så mye om det praktiske rørleggerfaget.

– I kommentarfeltet hos VG er det også noen som mener at vi jenter har noen kroppslige forutsetninger som gjør oss mindre egnet som rørleggere. Det er selvsagt trist at noen fortsatt mener dette, og vitner om gammeldagse holdninger, men bortsett fra disse kommentarene har de fleste reaksjonene på innlegget vært positive, sier Sjø Nilsen.

– Enorm bredde

Bakgrunnen for leserinnlegget til Sjø Nilsen var altså å forsøke å bryte ned fordommer, men også å løfte frem de enorme mulighetene som finnes i faget.

– Realiteten er jo at du sjelden finner rørleggeren i kloakken. I dag er en rørleggers jobb utrolig spennende. Den er teknisk, variert og med stor faglig bredde, sier hun.

Hun forteller at det derfor er mye større sjans for at du finner rørleggeren ute på en byggeplass med en iPad i hendene for å lese 3D-modeller og utføre nødvendige sjekklister. Rørleggeren jobber med avansert varme- og kjøleanlegg, eller med å montere sprinkleranlegg.

– Energieffektiviserende tiltak i anlegg, både boliger og næringsbygg, er også stadig oftere blant en rørleggers arbeidsoppgaver. Poenget er at rørleggerfaget har en enorm bredde. Man kan jobbe med tradisjonelle rørleggeroppdrag, men også med ny teknologi og innovative verktøy, sier Sjø Nilsen, som understreker:

– Vi jobber med verdens viktigste ressurs, rent vann, men vi utgjør også en forskjell i folks liv. Men det beste av alt, er at vi får være med å bevege verden i riktig retning.

Kan ikke leve med fordommene

En av bransjens største utfordringer er at man trenger flere kloke hoder. Det er ikke nok unge som i dag velger å utdanne seg til å bli rørleggere. Sjø Nilsen forteller at vi i Norge trenger 4.500 nye rørleggere de neste ti årene.

– Skal vi få dagens unge, både gutter og jenter, til å velge faget, kan vi ikke leve med et foreldet syn på bransjen, sier hun.

En viktig del av dette arbeidet handler selvsagt om å få flere jenter til å velge rørfag. Skal vi få til dette må vi ha fokus på holdningsarbeid – å skape et trygt og inkluderende arbeidsmiljø. Dersom vi blir mer bevisste på hvordan vi snakker til hverandre kan vi gjøre bransjen mer attraktiv for alle.

Her trekker hun spesielt frem Ingeborg-nettverket og det arbeidet de gjør.

– De har en veldig viktig stemme i dette arbeidet og løfter blant annet frem problemstillinger som kan bidra til å gjøre det enklere for jenter å velge rørfag. Dette er imidlertid et langsiktig holdningsarbeid som krever kontinuerlig oppmerksomhet, og jeg ønsker å være med å bidra i inkluderingsarbeidet, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS