PERSONLIG: Paul Delaney vil ha kokende vann, og akkurat passe mye til den faste tekoppen sin. Det går automatisk fordi han har registrert fingeravtrykket sitt.

SANITÆR

Kokende, iskaldt og personlig

BIRMINGHAM: Kranene gir kokende, iskaldt, kullsyret eller ozonrenset vann, og matavfallet går rett i avløpet. Fremtidens kjøkkenjobb handler om mer enn bare vanlig vann.

Published

– Jeg trykker på den lille skjermen ved siden av armaturen, og så får jeg automatisk kokende vann til én kopp te. Skjermen registrerer fingeravtrykket mitt og vet at det er det jeg pleier å ville ha og hvor stor koppen min er, forklarer Paul Delaney.

Kok og filter

Han er gründer og daglig leder i britiske Ellsi. Der selger han kjøkkenvasker og armaturer i designerutgave, men nå har han også tatt patent på en løsning for personlig styring.

Den passer blant annet der det er mange som skal tappe vann på samme sted til forskjellig bruk – for eksempel på en arbeidsplass eller en kantine.

– Grunnlaget er en løsning med varmt, kaldt og kokende vann samlet i én kran. Det som kommer i tillegg til en vanlig armatur, er oppvarming og filter. For rørleggeren er det «plug and play». Du monterer armatur og vask på vanlig måte og med akkurat de samme rørene som ellers, sier Delaney. Det eneste som trengs i tillegg, er en kontakt inne i kjøkkenbenken.

De programmerbare Ellsi-vannvarmerne er bare ett av en lang rekke eksempler på at både vann og avløp på kjøkkenet skal fylle flere og flere funksjoner. På kjøkken- og bademessen KBB i Birmingham sto leverandørene i kø for å overbevise bransjen om at akkurat deres løsning er den beste.

Ozon i vannet

Triflow Concepts presenterer seg som selve oppfinneren av varmt, kaldt og filtrert vann fra den samme springen. Nyheten derfra i år er antibakterielt vann som kan tappes bare ved å trykke på en knapp.

OZON: Ozon i vannet fjerner både skitt, mikrober og lukt i tillegg til å spare vann, ifølge produsenten Triflow Concepts.

Vannet lages med en ozon-generator som står i kjøkkenbenken under vasken. Den blander inn luft og strøm i vannet.

– Vasker du hendene, maten eller benkeplaten i bare ti sekunder med O3-vannet, så fjerner du 99,99 prosent av mikrober og virus, helt uten kjemikalier, hevder Triflow, som har fått TUV-sertifisert vaskeløsningen.

Det betyr mindre såpe, mindre antibakterielle væsker og mindre plast. Dessuten fjerner vannet lukten av for eksempel fisk, hvitløk og røyk, ifølge leverandøren.

Skyller ned matavfallet

Amanda Anton-Walker satser på å fjerne mer enn som så. Hun selger avfallskverner for Insinkerator – produsenten som reklamerer med å ha funnet opp avfallskvernene for over 90 år siden. Hun mener at miljøbevisstheten har gjort det mer aktuelt enn noen gang å installere avfallskvern og slenge potetskrell og kyllingbein i vasken.

MATAVFALL: Avfallskverner er populært i mange land – Amanda Anton-Walker og Martin Green i Insinkerator har tro på oppsving som følge av miljøfokus.

– Kvernen maler det opp til fine partikler som går lett gjennom avløpet og til renseanlegget. Der kan det renses og bli for eksempel til biogass, i stedet for å bli stående i en matavfallsdunk som begynner å lukte vondt, sier Anton-Walker.

Hun sper på med armaturer med kokende vann som tilleggsprodukt. Heller ikke en avfallskvern kan fjerne problemet med fett som tetter avløpet.

– Litt fett blir alltid med, men vi råder brukerne til ikke å tømme ut olje eller kverne opp fett. Vi vil ikke ha propper som skaper rust og bakterier, understreker hun.

Også Insinkerator-kvernene passer til alle slags vasker. Hvis ikke diameteren på avløpet er riktig, så finnes det overganger som kan brukes.

Powered by Labrador CMS