Arjonstop fra Armaturjonsson

Vannstoppventil; Hva må du tenke på?

Det finnes en stor variasjon av vannstoppventiler med forskjellige funksjoner. Dette må du huske på...

Published

1. Kule- eller magnetventil?

Husk at ved bruk av magnetventiler kreves det filter/sil som må renses regelmessig. Hvis ikke kan det føre til at ventilen ikke stenger. Går du for en kuleventil kan det være greit å vite om den er myktstengende. Er den det unngår du trykkslag i rørsystemet.

2. Plassering av sensorer; trådløs eller kablet?

Ofte kan trådløse sensorer både plasseres ned mot gulv og benyttes med en sensorkabel som utvider dekningsområdet. Husk at sensoren ikke alltid bør plasseres helt ned til gulvet da enkelte materialer er ledende og kan gi alarm. Likevel bør ikke sensoren plasseres mer enn et par mm over flaten du ønsker å sikre.

Det varierer hvor mange sensorer du kan tilknytte en kontrollboks så her må du velge ut ifra behov.

3. Plassering

Ved plassering på hovedvanninntaket stenges vanntilførselen i hele bygget og garanterer på den måten av vannlekkasjen er stoppet. I en leilighet med felles varmt- og kaldt vann må det derimot benyttes et vannstoppsystem med to ventiler.

Husk også at enkelte vannstoppventiler må monteres i en bestemt retning for å fungere.

4. Ventilens kapasitet

Pass på at du velger ventil tilpasset gjeldende vannmengde, og er dimensjonert for å sitte på et hovedvanninntak.Merk også at magnetventiler kan ha en lavere kapasitet enn kuleventiler i samme dimensjon.

5.Tilleggsfunksjoner

Er det nødvendig med f rostsikring, funksjonstest eller trykkfallsmåler? Installeres ventilen på en hytte hvor frostsikring er avgjørende? Ønsker kunden en vannstoppventil som testes jevnlig og gir beskjed ved funksjonsfeil? Er det ønskelig med en trykkfallsmåler som også oppdager skjulte lekkasjer?

6. Trådløs veggbryter eller betjene ventilen fra kontrollboksen

Med en egen bryter kan du enkelt stenge vannet når du f.eks skal på ferie og være borte i lengre tid. Denne kan plasseres ved utgangsdør eller der det er ønskelig. Alternativ kan ventilen stenges fra kontrollboksen.

7. Hvilke godkjenninger har den?

En FG-godkjent vannstoppventil, som installeres av rørlegger, kan gi opp mot 25 % rabatt hos enkelte forsikringsselskaper. Det er også verdt å merke seg om ventilen har teknisk godkjenning fra SINTEF.

Powered by Labrador CMS