OPPGITT: Arne Hansen sliter med å forklare dokumentasjonskravene.

VÅTROMSDAGENE

Fortsatt feil i våtromsregler

SANDVIKA: Arne Hansen underviser takstmenn, men han kan ikke svare når de spør om dokumentasjon. Forskriften om «tryggere bolighandel» er fremdeles full av feil.

Published

Hva er «betryggende informasjonsgrunnlag før et boligkjøp»?

Begrepet står i forskriften til avhendingslova, den som har fått tittelen «tryggere bolighandel». Forskriften har vært gjeldende i snart et år.

Dokumentasjon?

– Bidrar den nye forskriften og revidert NS 3600 virkelig til mindre konfliktnivå? undrer Arne Hansen. Norsk Standard 3600 er den som handler om tilstandsanalyse av bolig.

Hansen spør om kravet til dokumentasjon er definert godt nok eller om kravet til dokumentasjon rett og slett er svekket.

Han driver VTB, Vinger Takst og Byggvurdering, på Kongsvinger. På Våtromsdagene trakk han frem flere feil og uklarheter i forskriften.

Noen av feilene lovet Kommunal- og moderniseringsdepartementet å rette opp da nemitek.no skrev om dem allerede i fjor.

Det er ennå ikke gjort.

– Jeg underviser takstfolk. Det er pinlig når de spør og jeg må prøve å forklare. Det får jeg ikke til, innrømmer Hansen.

Dokumentasjon?

Han trekker frem formuleringer som peker i forskjellige retninger om hva slags dokumentasjon som trengs på vannrør og avløp, og han spør om tilstandsgrad og hva som kan gjøre at den blir dårligere. I forordet står det at manglende dokumentasjon ikke automatisk skal gi en annen tilstandsgrad, men inne i tabellen over valg av tilstandsgrader står det at den skal endres når det mangler dokumentasjon, ifølge takstmannen.

– Tek17 gir langt på vei svaret. Så lenge hverken NS 3600 eller forskriften til avhendingsloven definerer bedre hva slags dokumentasjon som kreves, så har vi ikke fått noen hjelp, sier han.

Dokumentasjon?

Hansen trekker også frem hvordan forskriften fastslår at takstmannen ikke trenger å ta hull for å sjekke fuktskade når boligen har våtromssertifikat.

– Hva er våtromssertifikat på bolig? Dersom det menes at de utførende har våtromssertifikat – er det godt nok? Neppe! sier han.

Forskriften blander også sammen Norsk Standard om fuktsikker bygging med «den til enhver tid gjeldende bransjestandarden for fuktsikker bygning» – som ikke eksisterer.

I fjor fastslo Sintef-seniorforsker Sverre Holøs at bygging og bygning er to forskjellige ting, akkurat som det er forskjell på reising og reisning.

Dokumentasjon?

Et av spørsmålene Arne Hansen stiller, er når takstmannen skal spørre etter dokumentasjon og når han skal undersøke videre. Han trekker frem disse to formuleringene, som han mener trekker i hver sin retning:

«Hvis det finnes skjulte anlegg uten dokumentasjon på utførelse, skal eventuelle symptomer på nabokonstruksjoner og alder vurderes.»

Og:

«Hvis toalettet har innebygget sisterne, skal den bygningssakkyndige se om det er spalte eller inspeksjonsmulighet, og etterspørre dokumentasjon.»

Powered by Labrador CMS