SKYLLES NED: Håndvask dreper ikke bakteriene – den bare skyller dem bort.
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Håndvask gir bakterievekst
Bakteriene som vaskes bort fra hendene, vokser og gror i avløpet. Vannlåsen gir bakteriene ideelle levekår.
Hvordan avløpet ser ut, avgjør hvilke bakterier som vokser der. De fleste er helt ufarlige, men det kan også slå seg til hele samfunn av salmonella eller E. coli under servanten.
Fra hud til rør
– Vi hadde ventet at tarmbakterier skulle ha større effekt, men det ser ut til at bakteriene som lever på huden vår, er de som bidrar til samfunnene i avløpet under vasken, sier Zoe Withey.
Hun er forsker ved universitetet i Reading. Der har hun ledet arbeidet med den største studien som er gjort på håndvaskbakterier på andre steder enn sykehus.
– Terpingen på å vaske hendene for å unngå smittespredning har vist enda tydeligere hvor viktig god håndhygiene er. Men det viser også hvor viktig en godt designet og regelmessig rengjort servant er, sier Hyun Soon Gweon, som har arbeidet sammen med Withey med studien.
Sil og vannlås
Forskerne har tatt prøver under 123 vasker på toaletter og bad i områder som brukes til både undervisning, forskning og sosiale samlingssteder. Det viser seg at hele samfunn av bakterier lever i avløpsrørene.
Utformingen har mye å si for hva slags bakterier som finnes der. I siler under vasken er det mer av en bakteriefamilie som heter Moraxellaceae. P-vannlåser gir grobunn for en annen familie – Burkholderiaceae. De fleste bakteriene i begge disse familiene er ufarlige for mennesker, men det er også enkelte arter som gir sykdommer.
Renhold
– Hvilke bakterier som lever i avløpet fra servantene, avgjøres av hva vi skyller ned i dem. Derfor må vi være veldig oppmerksomme på hva vi lar renne ned i vasken. Disse områdene er vanskelige å nå når vi gjør rent, og det igjen kan føre til samfunn av mer motstandsdyktige mikrober, advarer Zoe Withey.
Hyun Soon Gweon mener at forskningsresultatene bør minne folk på at bakteriene på hendene ofte lever videre og formerer seg også etter at de er vasket bort, selv der det renner såpe og varmt vann.
– Det er mulig å spre bakterier til andre områder på servanten din, der de kan leve videre og vokse. Skal vi unngå smitte, trengs det grundig desinfisering av vasken og områdene rundt. Det er ikke nok bare å fukte hendene, sier han.
Toalettet renere
Den amerikanske helse-nettavisen WebMD prøver også å lære leserne om bakterier i vasken.
– Toalettet kan være renere enn kjøkkenvasken, ifølge Eileen Abruzzo, som er direktør med ansvaret for smittekontroll på et universitetssykehus i New York.
– De fleste desinfiserer klosettskålen. Kjøkkenvasken skyller de med vann og tror den er ren, men det er den ikke, sier Abruzzo.
Hun anbefaler å vaske med blekemiddel og vann hver dag og la blandingen renne ned i avløpet.