MULIGHETER: Ingen andre ungdomsbedrifter i Norge har større muligheter for å skape verdier. Christopher Refsnes og Wilma Skjetlein i Purepipe har funnet opp en oppsamler som sørger for at fettet kan fjernes fra avløpsrørene.

SANITÆR

Unge oppfinnere bak prisvinnende nyskapning

LILLESTRØM: De har laget en oppsamler for å få bort fett fra avløpsrørene. Nå har seks ungdommer i Trondheim fått pris for oppfinnelsen sin.

Publisert

Rørene lever lenger, forsikringsselskapene sparer penger og folk flest får lavere kommunale avgifter. Wilma Skjetlein og Christopher Refsnes mangler ikke argumenter. På NM for ungdomsbedrifter fikk Purepipe fra Trondheim prisen som den bedriften med det aller største verdiskapingspotensialet.

Milliardsparing

– Det vi har laget, er en fettoppsamler til avløpsrør. I dag finnes det ikke noen god løsning for dette, sier Christopher Refsnes. 

Han viser gjerne til Storbritannia, som bruker halvannen milliard kroner på fettpropper uten at det er nok til å løse problemet.

Purepipe ser at mange er redde for å plassere noe nedi rørene:

– De frykter at det skal tette seg. Men vi setter i stedet ned noe som samler opp og som vi kan ta ut. Den dekker 60 prosent av røret, slik at vannet fremdeles kan strømme igjennom, forklarer han.

Mindre spyling

Ungdomsbedriften samarbeider med Trondheim bydrift om å få testet ut fettoppsamlerne. Norsk hydroteknisk laboratorium på NTNU er også med på laget. Foreløpig har testmodellene stått ute en uke av gangen og bevist at de virker.

– Tanken vår er at de skal plasseres der hvor det er størst problemer med fett. I dag er det spylebilene som må ut for å ta fettproppene. Oppsamleren gjør at det blir mindre behov for å spyle, og den forlenger også levetiden på rørene, sier Wilma Skjetlein.

Forsikringsskader

I første omgang er fettoppsamlerne 3D-printet. Når de er ferdig utviklet, er meningen at de skal støpes i gjenbrukbar plast. De kommer med en festeløsning som gjør at det ikke er nødvendig å skru eller bruke verktøy for å få dem på plass i avløpsrøret.

– Dette sparer enorme vedlikeholdskostnader, og vi unngår at forsikringsselskapene taper masse på skader. Spylebiler kan jo også skape problemer når de bare skyller fettet lenger nedover i rørene. Fettet fører til mye arbeid, sier Christopher Refsnes.

Prisbelønnet

Det koster penger, og mye av det må folk flest betale som en del av avløpsgebyret til kommunen. 

– Vi liker å tenke på at kommunen kan spare og heller bruke mer på skole og helse, sier Wilma Skjetlein.

De to står bak Purepipe sammen med Elise Myrekrok, Kaja Raad, Hollger Garlie og Trym Gilde. Alle seks er elever på Thora Storm videregående skole i Trondheim. På NM for ungdomsbedrifter fikk de i tillegg til verdiskapingspris også tredjeplass i konkurransen om beste innovasjon – bak bærekraftig tråling og emballasje av tang og tare.

Spak sparer vann

Ungdomsbedriften Flowguard på Skedsmo videregående skole lanserer en ny løsning for å bruke mindre vann. 

– Den kan spare 12.000 liter vann per person bare på håndvask, sier Michael Dahl.

STOPPER: Spaken fra Flowguard sørger for at det kommer vann bare når brukeren dytter på den.

Det Flowguard har laget, er en spak som monteres på kranen. Den kommer med gjenger og skrus inn der perlatoren sitter. Spaken sørger for at det kommer vann bare når brukeren berører den. Samme funksjon som en berøringsfri kran med sensor, men billigere og uten behov for strøm, sier Dahl. Han tror markedet for slike løsninger er enda større utenfor Norge, der vann er mer mangelvare og dyrere.

Spyler takrenner

Også Takklart, en ungdomsbedrift med utgangspunkt i Kristen videregående skole Trøndelag, satser på vann. De har laget en roterende metalldings som plasseres i takrennen og bruker høytrykksspyling for å fjerne rusk som kan tette avløpet.

Ikke minst de som eier eneboliger, er veldig villige til å betale for løsninger som forhindrer vannskader, ifølge Takklart.

Powered by Labrador CMS