NORSKPRODUSERT: Det meste produseres på en av de to fabrikkene til Bano på Sandane.

Nytt toalett gjør tilværelsen enklere

Bano produserer toaletter som kan heves og vris.

Published

Brukerne kan klare seg hjemme lenger, og pleierne slipper mange tunge løft. Bano på Sandane produserer toaletter som kan heves og vris.– De manuelle produktene er for lite tilpasningsdyktige, sier Runar Olsen. Bano leverer både toaletter, servanter, dusjer og baderomsinnredning fra ny fabrikk på Sandane. Der er Olsen produktansvarlig.

Elektrisk heving

Det finnes flere produkter som kan tilpasses og høydejusteres. Men når det må til en vaktmester eller en nevenyttig nabo med verktøy for å heve servanten litt, så sier det seg selv at den kan bli stående i mange år uten å bli flyttet og tilpasset – selv om det flytter inn noen nye i leiligheten eller på sykehjemsrommet.– Vi startet et prosjekt sammen med Helse Bergen der vi lagde produkter med mulighet for å sveive dem opp og med. Men den største suksessen var de elektriske. Det er dem kundene vil ha, forteller Olsen.Servanten kan heves, toalettet kan heves, dusjsetet kan låses uten verktøy, dusjen kan heves og senkes uten at det er nødvendig å være sterk i klypa – og rundt det hele kan det monteres usedvanlig solide støttehåndtak.

Selvstendige

Men badet blir fort stort når det skal være plass til en bruker i rullestol og en pleier som må hjelpe til.– Vi ønsker at de som bruker badet, skal være mest mulig selvstendige. De kan klare seg med mindre bad der de bruker støttehåndtak i stedet for å bevege seg to meter over gulvet for å komme seg fra toalettet til servanten, beskriver Runar Olsen.

Vendbart toalett

Nå har den norske produsenten gått et langt skritt videre. Bano vant en innovasjonskonkurranse som skulle finne helt nye konsepter for hvordan et baderom kan fungere. Der kom det vendbare toalettet inn. Bano hadde kjøpt patentet fra de svenske utviklerne for noen år siden og tok det frem som en del av det nye, tryggere baderommet. Det har vært ute på sykehus, sykehjem og hos private i flere land.– Mange trenger en pleieplass rett og slett fordi de ikke klarer seg hjemme på badet lenger. Hovedfunksjonen er at pasienten skal klare seg lenger alene, forklarer Olsen. Og for dem som uansett trenger hjelp, blir jobben enklere. Toalettet kan svinges slik at pleieren kommer til uten å presse seg inn i et trangt hjørne.

Hygiene

Setet kan dreies 360 grader, eller i praksis så mye som bena til den som sitter på det, tillater. Så kan sisternen heves og senkes. En bruker som sitter i rullestol, kan vri seg mot servanten og vaske hendene før han tar på rullestolen igjen, sier han. En stor fordel for hygienen, altså.Tidligere har ikke Sandane-bedriften særlig erfaring med privatkunder. Men nå håper Olsen på et marked også der.De første toalettene er på plass, og samtidig med at det monteres flere, skal produktet utvikles videre. Storparten av dem er det Banos egne folk som monterer.– Vi trenger bare et ferdig baderom, klart for sisterne, så monterer vi den innenfor tette sjikt. Vi bruker lokale montører, også, men vi ser at det blir effektivt når den som gjør jobben, har montert mange tidligere, sier Runar Olsen.

Powered by Labrador CMS