Velger brønnparker fremfor fjernvarme

Billigere og mer miljøvennlig, sier Buffin, som bygger varehusene til Biltema.

Published

Fjernvarme over eiendommen, men bilvarehus velger brønnpark. Grunnvarme er billigere og mer miljøvennlig enn fjernvarme, konstaterer Buffin, som bygger varehusene til Biltema. Selv når fjernvarmen går rett over tomten, er brønnpark løsningen.Bergvarmepumper til både kjøling og varme. Det er en viktig del av beskrivelsen når Biltema skal fortelle hvordan kjeden bygger miljøvennlig. Varmepumpene er så god butikk og så godt miljøvalg at varehusene dropper fjernvarme selv når den går rett over eiendommen.

Fast valg

– Vi velger brønnparker, sier Erik Heiberg. Han leder Buffin Real Estate Norway. Buffin er et søsterselskap av Biltema og eier 25 av kjedens 64 varehus i Norge. – Vi har flere under oppføring nå, og der velger vi også brønnparker, forteller Heiberg.Ekstra tydelig ble valget på Gjøvik. Den flisfyrte sentralen til fjernvarmeleverandør Eidsiva ligger en kilometer unna og fjernvarmeledningen ligger over tomten til Buffin. Nye bygninger har plikt til å knytte seg til fjernvarmen, men Biltema-varehuset fikk rammetillatelse før kommunestyret vedtok tilknytningsplikten.

Regnestykke

– Eidsiva ga oss et veldig godt tilbud på fjernvarme, og akkurat Gjøvik var litt i grenseland, men vi regnet frem og tilbake og mener likevel at brønnpark er et godt alternativ. Vi skal bygge og eie og forvalte så langt vi kan se, så vi kan se litt annerledes på ting enn dem som bygger ut, utvikler og selger. Det er mange måter å regne på, men vi har gjort det som vi mener at er fornuftig, sier Erik Heiberg.Han trekker frem at brønnparken ikke bare gir varme, men også kjøling når det trengs. I tillegg bygger Buffin trege hus med spesialbetong som gjør at værendringer ikke merkes så fort.Heiberg understreker at regnestykket er forskjellig fra sted til sted. – Det kommer an på grunnforholdene, sier han.– I fjor åpnet vi på Lillehammer, og der hadde vi ikke lov til å bore brønnpark fordi det ligger drikkevannskilde under.

Effekt

I vår åpnet Biltema nytt varehus på Bryne, og nå bygges det i Stavanger, Mosjøen og Steinkjer i tillegg til på Gjøvik. I neste omgang står flytting på Vinstra og Gol for tur.– I Steinkjer er grunnforholdene veldig ugunstige, så der har vi ikke helt avgjort ennå. Det blir i tilfelle en luft-til-vann-varmepumpe fordi det ville blitt veldig høy kostnad med en brønnpark. Der er det også fjernvarme, men den ligger veldig ugunstig til slik at vi måtte krysse E6, forklarer Heiberg.– Når vi har brønnpark, får vi bra effekt ut av strømmen vi putter inn. Det er bare pumpa som går, sier Buffin-sjefen.

Powered by Labrador CMS