ISKALDT: Frontene mellom byggherre og arkitekt er omtrent like varme som navnet tyder på. «Frozen River» er toalettkonseptet på Kistefos-museet.

Milliardær i pikant toalettkrangel

JEVNAKER: Milliardær Christen Sveaas og arkitektkjendis Bjarke Ingels braker sammen i retten denne uken for å krangle om toalettoverskridelser på over ti millioner kroner.

Published

– De aller fleste steder man kommer, gruer man seg for å gå på toalettet. Vanligvis er det ikke kult og det er ikke rent, sa Christen Sveaas da The Twist og kunsthallen på Kistefos åpnet for to år siden.

– Toalettene på Kistefos, de er kule. De kan man gå på, og da får man også en kunstopplevelse samtidig, erklærte Sveaas overfor Dagens Næringsliv den gangen.

Sprekk på ti millioner

To år etter at dronning Sonja sto for den offisielle åpningen, møtes Sveaas og stjernearkitekt Bjarke Ingels i retten på Hønefoss.

Begge står på vitnelisten når Stiftelsen Kistefos-Museet har saksøkt Bjarke Ingels Group etter en budsjettsprekk på over ti millioner kroner nettopp på toalettene.

– Bjarke Ingels Group garanterte at realiseringen av deres konsept ikke ville koste mer enn budsjettet på 4 557 686 kroner, skriver Kistefos-advokat Ronny Lund, som omtaler det som en budsjettgaranti.

Men sluttregningen ble 14 853 200 kroner.

– Garanti sørget for oppdrag

Budsjettgarantien var en grunnleggende forutsetning for at Kistefos valgte å gi oppdraget til Bjarke Ingels Group, ifølge Lund, som mener arkitektfirmaet er ansvarlig for budsjettsprekken på 10,3 millioner kroner.

Hvis ikke Kistefos får medhold i det kravet, har stiftelsen i hvert fall krav på rundt 7,5 millioner kroner i erstatning for brudd på opplysnings- og lojalitetsplikten, mener advokaten.

Kontroll med rammen

Nei, mener advokat Steffen Kvisler, som representerer Bjarke Ingels Group – det er Kistefos som skylder Ingels penger. Kistefos-Museet skal betale Ingels 613 400 kroner og sakskostnadene, ifølge Kvisler.

– Avtalen er klar, skriver han: «Oppdragsgiver holder gjennom prosjektet kontroll med at den samlede økonomiske rammen holdes. Den prosjekterende har ikke ansvar for at oppdragsgivers budsjett overholdes.»

– Ekstraordinært

Advokaten mener at Bjarke Ingels Group ikke ville inngått noen avtale med «et slikt ekstraordinært innhold» – altså at arkitektfirmaet skal betale for budsjettoverskridelser.

Det er heller ingenting som tilsier at Ingels skulle ha skjønt at Kistefos skulle forstå avtalen slik, skriver han.

– Kistefos-Museet har fått et bygg med en verdi som tilsvarer det som er lagt inn i prosjektet, ifølge Steffen Kvisler. Han mener også at Kistefos skulle ha gjort tiltak for å redusere kostnadene.

Rettssaken om «Frozen River», som toalettkonseptet heter, går i Ringerike, Asker og Bærum tingrett over fire dager denne uken.

Powered by Labrador CMS