DOKUMENTERT: Mathias Clausen (til venstre) og John Ove Laksberg er fornøyde med å ha fått på plass bransjens første EPD på en sirkulasjonspumpe.

Verdens første pumpe med miljøbekreftelse

Magna3 er verdens første pumpe med miljødeklarasjonen EPD. – Veldig viktig nå som flere og flere bygg skal Breeam-sertifiseres, fastslår Grundfos-markedssjef Terese Lunde Gamlem.

Published Last updated

Det er langt fra nytt at leverandørene markedsfører sirkulasjonspumper som miljøvennlige. Men det er første gangen en av dem har fått miljøproduktdeklarasjonen EPD.

Møysommelig

– Det er den første pumpen i hele verden som får den. Det å få et såpass teknisk produkt EPD-sertifisert, er en møysommelig prosess, sier Gamlem.

Magna3 i støpejern, DN 25-serien, er først ute. Alle fotavtrykkene som produksjonen av en pumpe etterlater seg – energiforbruk, kjemiske stoffer og utslipp – er detaljert beskrevet i deklarasjonen.
– Dette kommer til å være vår «lisens til å selge» i mange markeder, sier Mathias Clausen, som er produktspesialist VVS.

Når Grundfos arbeider systematisk i produktutviklingen med å vurdere hele livssyklusen, betyr det at det blir enklere å utvikle pumper som møter kravene også i fremtiden.

Leverte falsk EPD til Statsbygg

Breeam-poeng

Breeam-sertifisiering har mye å si for det som er gjort:
– Flere og flere bygg skal Breeam-sertifiseres. Dette er den mest solgte sirkulasjonspumpen i Norge på kommersielle bygg, så sånn sett har vi startet med det riktige produktet, sier Terese Lunde Gamlem.

De to forklarer hvordan alle pumpene i sortimentet kan brukes på Breeam-bygg, men at et teknisk produkt med EPD gir ekstra poeng.
– Det er når du trenger sertifisering, at EPD kommer inn. Her har du hele dokumentasjonen for hele livssyklusen, sier Gamlem. Dokumentasjonen skal være utstedt av en uavhengig tredjepart – i dette tilfellet det tyske instituttet Bauen und Umwelt.

FN-klimamål

John Ove Laksberg, som er salgsdirektør VVS i Grundfos Norge, snakker gjerne om FNs mål for bærekraftig utvikling – spesielt målene for rent vann, sanitærløsninger og klimatiltak.

– En av de viktigste produktfordelene våre er den innebygde elektronikken. Den gjør pumpene våre til intelligente og etterspørselsdrevne systemer som kan redusere energi- og vannforbruket betydelig. Det er viktig for oss at vi er i stand til å dokumentere disse prestasjonene på en transparent måte, sier Mathias Clausen.

Magna3 er bare den første av mange pumper som skal sertifiseres.
– Vi har en langsiktig plan på det, sier Terese Lunde Gamlem.

En EPD i seg selv betyr ikke at produktet er noe bedre miljøvalg enn andre alternativer. Det deklarasjonen gir, er rett og slett dokumenterte fakta.

Powered by Labrador CMS