PRAKTISK: Kurset er rettet mot praktikeren – en form for prosjektering som ender opp i utførelse.

SANITÆR

Våtromsfornøyd etter ti år

Ti år etter starten har over 2000 håndverkere tatt kurs. Fagsjef Tor Ole Larsen er godt fornøyd med Håndverkerens Våtroms Veileder.

Published

– Vi har gjort noe som vi er veldig fornøyde med, sier Larsen.

Ti år etter at murmesterne og byggmesterne gikk ut av Fagrådet for våtrom og bygde opp sin egen løsning, har i overkant av 2000 håndverkere gjennomført HVV-kurset.

FORNØYD: Tor Ole Larsen er ansvarlig for HVV.

For åtte måneder siden kom det også til et register over firmaer som har hatt folk på kurs. Der står det 137 bedrifter. Tor Ole Larsen understreker at det er vanskelig å sammenligne tallet med de 1089 som står på Fagrådets liste over godkjente våtromsbedrifter.

– Det er helt frivillig å legge seg inn på listen, den har bare vart i åtte måneder og det er flere sertifikater per bedrift. Ordningen er gratis, sier Larsen, som er fagsjef i Byggmesterforbundet og ansvarlig for HVV.

Kompetanse, ikke bare «godkjent»

Larsen er mer opptatt av kompetanseheving enn av et «godkjent»-system.
– Vi får gode tilbakemeldinger på kurset, sier han.

Grunnen til at kurset slår an, er at det skal være rettet mot praktikeren.
– Vi går gjennom hele oppbygningen av badet med krav i tek, fuktmekanikk, membraner og overflater. Alt som har med utførelse å gjøre, er enkelt å snakke om. Men det er jo en form for prosjektering som ender opp i utførelse. Der tror jeg vi har et veldig godt konsept, sier Larsen.

Han mener at det er en fordel at Byggmesterforbundet står bak. Byggmesteren er opptatt av hele huset.

Bygningsfysikk

– Når vi holder kurs om våtrom, som kanskje er det vanskeligste rommet i huset rent byggteknisk, så får vi også snakket om fuktmekanikk på et plan som gjør at de stiller seg helt andre spørsmål etter de er ferdige med kurset enn det de gjorde før. De forstår mer om hvordan våtrommet fungerer gjennom kunnskapen sin om bygningsfysikk og produktvalg. Mange som går på disse kursene, forstår mer om hele husets funksjon, selv om vi holder oss veldig tett på badet, sier han.

Tor Ole Larsen sier det rett ut til kursdeltagerne: Han skal ikke lære dem å bygge våtrom – han skal justere dem. Å bygge det, det har de lært i grunnopplæringen i tømrerfaget eller murfaget. Men det er ikke sikkert de har gjort det riktig, for det er mange produkter og mange fag.

Hvem er det egentlig som eier våtrommet? Det er i utgangspunktet ikke rørleggeren.

Tor Ole Larsen, Byggmesterforbundet

Alle har kanskje ikke skjønt fuktmekanikken og dokumentasjonskravene. Etter kurset er de flinkere til å spørre leverandørene om dokumentasjon og til å skjønne bedre hvorfor de bruker de forskjellige produktene.

Hvem eier våtrommet?

Det var turbulent da Håndverkerens Våtroms Veileder kom i 2011. Nå vil Larsen gjerne avdramatisere – han ser ikke noen motsetninger mellom HVV og Fagrådet.

– Det det handler om, er kompetanse. Ansvaret ligger i plan- og bygningsloven. Har du lov til å bygge et hus, har du lov til å bygge våtrom, også. Men det trengs kompetanseheving for å få husene til å fungere, sier han.

Derimot kaster han gjerne ut en brannfakkel og mener at rørleggerne kanskje tar for stor plass på våtrommet:

– Hvem er det egentlig som eier våtrommet? Det er i utgangspunktet ikke rørleggeren. Dere har vært utrolig flinke til å markedsføre dere slik at dere tar totalentreprisen. Men da må man vite noe om oppbyggingen av hele rommet og hvorfor, sier Tor Ole Larsen.

Powered by Labrador CMS