ISOLERT: Også bend og muffer er ferdigisolerte, viser André Bouyer.

Kraftig utslippskutt med glasskanaler

De dropper metall og produserer kanaler av gjenvunnet glass. – Vi reduserer CO₂-utslippene med opptil 90 prosent, sier Andreas Wallin i Climate Recovery.

Published

Kanalene er sammenleggbare, de er lette og de er ferdigisolerte.

– Det er på tide at ventilasjonsbransjen begynner å våkne opp og tenke nytt etter flere tiår med stillstand, mener gründerne bak bedriften i svenske Kalmar.

Glass og folie

Gründerne, de heter Göran Bernhardsson og Peter Wallin.
– De begynte med å prøve å finne et materiale som har de egenskapene vi leter etter. Lyddempende, kostnadsattraktivt, isolerende og miljøvennlig, sier Andreas Wallin.

Han er sønn av Peter og en av ingeniørene som arbeider med produksjonen i dag, tolv år etter den spede starten.

Resultatet ble kanaler uten stål.
– Det er glassfiber som gir styrke i produktet, forteller han. Han viser frem en kanal der gjenvunnet glass er spunnet til fiber, formet og kledt med en femlags aluminiumsfolie som Climate Recovery har tatt patent på.

Flytter isolering

Kanalene er ferdigisolerte, de er ikke brennbare, og de kan presses sammen og fraktes flatpakket.

– Tanken er at vi flytter isoleringsarbeidet fra byggeplassen til fabrikken. På byggeplassen er det ganske enkelt å isolere et rakt rør, men T-stykker, for eksempel, er vanskelige å få isolert tett, sier han.

– I tillegg til at de veier langt mindre enn kanaler i metall, er det lett å kappe dem med en vanlig isolasjonskniv, forklarer ingeniørkollega André Bouyer.

Montørfordeler

Joakim Johansson forteller om en installasjon i Stockholm der det var et krav at det ikke kunne være støy mellom 9 og 15.

– Men produktene våre kunne de bruke, smiler han.

Andreas Wallin, på sin side, peker på at det kan være belastende å stå og montere med hendene over hodet, men at jobben er enklere når kanalene veier mye mindre.

TENKER NYTT: De bruker resirkulert glass i stedet for nytt metall i kanalene – fra venstre André Bouyer, Joakim Johansson og Andreas Wallin.

– Systemet vårt er kompatibelt med spirosystemer slik at du kan bruke det selv om du skal skifte ut bare deler av kanalene. Vi har overganger. Siden spirorør er så utbredt, må du kunne bruke dem sammen, sier Wallin.

Han beskriver også hvordan kanalen kan trykkes sammen lokalt hvis den må passere en hindring.
– Den kan ligge direkte mot et bjelkelag uten vibrasjoner i systemet, sier han.

Mangler uavhengige tall

Men klimatallene, da? Foreløpig kan ikke Climate Recovery vise til noen uavhengig tredjepart som bekrefter hvor mye CO₂-utslipp kanalene sparer.

– Dokumentasjonen er ikke langt unna. Det har i det hele tatt vært mye arbeid med godkjennelser og bekreftelser på at produktet er stabilt, lyddempende og brannsikkert. Vi har gjort energimålinger, bakteriedyrking og desibelmerking, sier Wallin.

– Dessuten er dette det første kanalsystemet som er CE-merket, sier André Bouyer.

Åtte kilo per løpemeter

– Men vi sparer åtte kilo CO₂ per kvadratmeter kanal sammenlignet med et tradisjonelt system, sier Andreas Wallin.

Han er klar over at kvadratmeter overflate må regnes om til løpemeter. Det er enkelt, men kommer an på dimensjonen, naturlig nok.
– Med en dimensjon på 315 millimeter, er det en kvadratmeter per løpemeter, sier han.

Nå er det nederlandske familieselskapet Bergschenhoek inne som eier.
– De har egen produksjon av spirorør og platesystemer, men de ser at dette er fremtiden. Dermed har vi egen salgsorganisasjon i Benelux-landene, fastslår Wallin.

– I Norge selger Swegon kanalene våre, forteller han. Blant annet har Bergen Luftteknikk montert dem i fire borettslag i Bergen, og de er på plass i eneboliger og en barnehage.

De siste månedene har salget tatt av i Polen, og også i Baltikum og Ukraina, forteller de tre. Ikke bare er landene i vekst, men Polen satser på varmegjenvinning, «alle» vil ha varmevekslere, og dermed er behovet stort for isolerte kanaler.

Powered by Labrador CMS