RESIRKULERES: Hvis du kan bruke vannet om igjen flere ganger, trenger du ikke å hente nytt, konstaterer FN-rapportør Richard Connor.

Gjenbruk av vannet «eneste mulighet»

Det er ingen annen løsning på vannmangelen i verden enn å rense avløpsvannet og levere det rett tilbake til springen, ifølge FN.

Published

Ville du koblet avløpet rett tilbake til kranene på kjøkkenet og badet? Det må du snart forberede deg på. Ikke direkte og uten rensing, men snart skal avløpsvannet tilbake til boliger, institusjoner og næringsbygg uten å gå «omveien» om naturen.

Gjenbruk vil øke

– Gjenbruk av vann vil garantert bare øke og øke over hele verden, fordi det ikke er noe annet alternativ, sier Richard Connor til nyhetsbyrået AFP. Connor er sjefredaktør for FNs vannutviklingsrapport. Det er Unesco – verdensorganisasjonen for utdannelse, vitenskap og kultur – som har gitt ut rapporten.

Befolkningsvekst, forurensning og klimaendringer gjør at ferskvann er en ressurs under press. Derfor tar FN-rapporten til orde for mer gjenbruk. Med andre ord: I stedet for at vannet slippes fra renseanlegget og ut i en elv, en innsjø eller havet når det er ferdigbehandles, så kan det leveres tilbake som drikkevann.

Kjent løsning

I Windhoek, som er hovedstad i ørkenlandet Namibia, har slik resirkulering pågått i over femti år. Singapore er en annen by som har erfaring med løsningen.

Nå har Vendée-området på den franske vestkysten offentliggjort planer om å gjøre om avløpsvann til drikkevann innen 2024. Vendée-vannet skal gjennom flere omganger med filtrering og desinfisering før det slippes ut i et drikkevannsreservoar.

– Alle forstår nå at vi må spare på grunnvannet. De siste to årene har 90 prosent av franske lokalsamfunn måttet begrense vannbruken på grunn av tørke. Det forteller Nicolas Garnier i Amorce – en organisasjon der franske kommuner og regioner samarbeider om energi, avfall og vann – til AFP.

Biogass kan betale

80 prosent av avløpsvannet i verden dumpes rett i naturen uten behandling. Samtidig er det fem ganger dyrere å behandle avløpsvannet nok til at det kan drikkes, enn det er å behandle vannet fra en innsjø eller en elv, ifølge Richard Connor.

– Vi må finne måter å betale for vannbehandlingen på, spesielt i utviklingsland som ikke har midler til å gjøre dette selv, sier han.

Hvis slammet som fjernes, kan brukes til biogass eller som kilde til nitrogen for gjødsel, så kan det finansiere litt av utgiftene. Mange land bruker da også det behandlede vannet til vanning i landbruket. Det kan også brukes i industrien, til gatevask eller til å kjøle kraftstasjoner, ramser AFP opp.

– Jo lenger vi venter med dette, jo dyrere og vanskeligere blir det, sier Richard Connor.

Powered by Labrador CMS