SPARETANK: Vanntankene som eliminerer en egen varmeveksler er hemmeligheten bak solide strømkutt, viser Dan-Erik Antonsen.
SPARETANK: Vanntankene som eliminerer en egen varmeveksler er hemmeligheten bak solide strømkutt, viser Dan-Erik Antonsen.

Kuttet strømbruken med 75 prosent

Det hele skjer på Andørja i Troms.

Published

Svømmehallen kuttet strømbruken med tre fjerdedeler; nå har Dan-Erik Antonsen fått på plass den samme teknologien på den lokale fiskefarmen.– Skulle vi sett bare på varmen alene, så regner jeg med at vi har kuttet forbruket til en sjettedel, sier Antonsen. Til daglig driver han sitt eget enmannsfirma, Ingeniør Antonsen, men på industribygget til Kleiva Fiskefarm har han vært prosjektleder for M. Arvesen Eiendom.Det hele skjer på Andørja i Troms. Her har den lokale svømmehallen, med et vanlig basseng i skolestørrelse på 12×8 meter, fått renovert varmesystemet.

Fra 32 til 8

– I forkant gjør jeg bare grove overslag over hva byggherren kan vente av besparelser. Her ble resultatet helt utrolig, mener han. Æren gir han til produktene fra Polar Energi på naboøya – de sørger for å spare så mye energi at det er vanskelig å tro sine egne øyne og beregninger før strømregningen kommer.– Vi har ikke en egen måler på varmen. Strømregningen er redusert fra 32 000 til 8000 kroner – altså firegangen. Men den er inklusive et ventilasjonsanlegg som trekker masse, sier Dan-Erik Antonsen.

Varmt under taket

Nå har han fått på plass varmepumpen hos Kleiva Fiskefarm, også.– Vi gjør en energiberegning for å vise at vi holder oss under kravene i tek. Her er vi mye lavere, forteller han.Hjørnesteinsbedriften på Andørja har bygd verksted og lager, og nå skal det bygges nytt hovedkontor tegnet av Snøhetta. Verksted- og lagerbygningen er rundt 1200 kvadratmeter stor, med så høyt oppunder taket at lokalene varmes opp fra Ecopan-paneler i himlingen i stedet for gulvvarme.– Strømregningen i april i år, som var en god vintermåned, lå rundt 7000 kroner. Det er jo ikke mer enn to eneboliger. Betydelig lavere enn det vi hadde antatt, sier prosjektlederen.

Ett ledd mindre

Han forklarer det hele med systemet fra Polar Energi.– Vi la inn en elkjele for å ta toppene om vinteren, men den har ikke gått i det hele tatt. Alt varmes opp ved hjelp av luft-til-vann-varmepumpen, sier han.I stedet for en ekstern varmeveksler, overføres all energien fra kjølemediet til vannet inne i selve vanntanken. Det gjør varmeoverføringen mye mer effektiv, og det betyr mye større driftssikkerhet og mindre supportbehov, ifølge produsenten.– Det er klart vi merker det på virkningsgraden når vi fjerner et ledd i kjeden, sier Dan-Erik Antonsen.

Powered by Labrador CMS