ENERGIMASTER: Paulos Kifle er den eneste av 18 som ikke fikk jobb etter at han var ferdig med mastergraden. Han er også den eneste av 18 som opprinnelig kommer fra Afrika

Mastergrad, mørk hud, ingen jobbtilbud

De var 18 som tok master i energi og miljø for to år siden. Så fort sommerferien var over, hadde alle jobb. Alle unntatt Paulos Kifle.

Published

Han søker jobb, får beskjed om at han ikke når opp fordi han har for lite erfaring – og opplever at de som blir ansatt, kommer rett fra skolebenken.
– Det er deprimerende. Du kjenner alle som studerte med deg, alle har jobb, og jeg var slett ikke blant de dårligste i klassen, sier Kifle.

Bygde vindparker

Tidligere har han arbeidet seks år med energi. Han har blant annet gjort forundersøkelsene og målingene forut for det som ble til to store vindparker i hjemlandet Etiopia.

Bakgrunnen hans er som mekanisk ingeniør. I Norge fikk han med seg halvannet år i Aibel, men jobben forsvant med oljekrakket. Dermed ble det mastergrad på Oslomet i stedet.
– Jeg har søkt jobber siden litt før jeg var ferdig i juni 2018. Vi var 18 som var ferdige samtidig. Den eneste som ikke fikk jobb, var meg, sier han.

Nyutdannede får jobb

– På jobb som jeg søkte rett før jeg leverte masteroppgaven, fikk jeg til svar at jeg ikke hadde relevant erfaring. To andre nyutdannede fikk jobb, og jeg hørte at de fikk jobb før jeg fikk svar selv. En annen bedrift søkte etter nyutdannede, og jeg fikk samme svar, sier han.

Problemet er å komme så langt at han får lov til å vise hva han kan.
– Jeg ville ikke bli skuffet hvor de bare innkaller meg til intervju. Hvis de snakker med meg og ser at jeg ikke er den de trenger. Men de vurderer ikke hvem jeg er, engang, sier han.

Aktiv

Kifle går systematisk til verks når han søker stillinger. Han får hjelp fra karriereveileder hos Nav til å gå gjennom og kommentere søknadene. Han prøver å ringe og stille spørsmål. Veldig ofte møter han lukkede dører, fysisk eller i overført betydning.

– Når jeg snakker med noen og får et positivt inntrykk, så blir jeg veldig motivert. Plutselig har fristen gått ut uten at jeg har hørt mer. Så ringer jeg og spør hvor langt de er kommet. Noen ganger får du svar at de har funnet en annen som har relevant erfaring. Selv om de har ansatt noen som er nyutdannet, sier de at du ikke har relevant erfaring, forteller han.

Han har også gått rundt og pratet med mange firmaer uten at de har utlyst stillinger. Mange sier at de skal ringe tilbake når det byr seg en mulighet. Selv spør han ofte når han får avslag: Hva kan han gjøre bedre for å nå opp neste gang. Han får ikke svar.

Drømmen: Energi

– Jeg søker alt i VVS-bransjen. Rådgivning, prosjektering, alle typer firmaer, sier han. Drømmen er likevel å få jobbe med energi:

– Jeg har jobbet seks år med vindenergi, og jeg er veldig glad i å jobbe med energi i bygninger. Nå er jo bygninger tett koblet til fornybar energi, sier Kifle.

– Jeg hadde store ambisjoner og har masse energi og vilje til å stå på. Men nå tenker jeg noen ganger på hvorfor vi får sånne muligheter til å studere. Noen ganger tenker jeg på at jeg har lyst til å gå tilbake til universitetet og levere tilbake masteren. Hvis vi ikke kan få jobb, hvorfor får vi studier? Norge har betalt for at vi skal studere. Jeg er en ressurs. Men ingen vil bruke meg, sier han.

VA-videreutdanning

Nå har han satset på videreutdanning i vann- og avløpsteknikk på NTNU på Gjøvik. Håpet er at det skal gi en jobbmulighet i Oslo kommune. Kommer han først innenfor, håper han at det vil åpne nye muligheter.

– Jeg håper bransjen tenker litt på de ressursene som finnes. Det ser ikke ut til å være like vanskelig å få jobb for dem som er etnisk norske. Jeg håper det kommer til å endre seg, sier Paulos Kifle.

Powered by Labrador CMS