FRYSER: Mange eldre har ikke råd til å betale for å få selv enkle skader på rør og utstyr ordnet. Det forteller Andenæs VVS i Oslo som sier de ukentlig får telefoner fra eldre som sitter hjemme fryser fordi de sparer på strømmen.

ARBEIDSLIV

Rørleggerbedrift rykker ut selv om de ikke får betalt: – Kan ikke bare la de eldre lide

Andenæs VVS sier de ukentlig får telefoner fra eldre som sitter og fryser og som forteller at kranen lekker, men at de ikke har råd til å betale for seg.

Published

– Det skjer flere ganger i uken. Mange eldre ringer til oss og forteller at de sitter hjemme og fryser fordi de sparer på strømmen. I tillegg har de en kran som lekker, eller en dusj som ikke fungerer som den skal, men de har ikke råd til å få det ordnet, hevder servicesjef hos Andenæs VVS, Geir Jansen.

Han forteller at han har sett en stor endring siden i sommer.

– Det har dratt seg til noe veldig. Det er en fortvilet og prekær situasjon, sier Jansen.

Tragisk situasjon

Administrerende direktør i Andenæs VVS, Trygve Haider, fortviler over situasjonen og forteller at han lurer på om myndigheter og andre som styrer landet vårt faktisk forstår alvoret i situasjonen.

– Jeg tror ikke de er jordnære lenger. De sitter og svever oppe i skyen et sted, uten kontakt med hva som rører seg rundt omkring i de norske hjem. Som rørleggere er vi mye rundt og situasjonen er at mange eldre som sitter og fryser fordi de ikke har råd til å betale for seg, sier Haider.

Han forteller at ved besøk i borettslag, så er det rett som det er at noen som har sett bilen kommer og forteller hvilken situasjon de er i.

– Det kan være kraner som lekker eller dusjer som ikke fungerer, helt vanlige og rimelige feil å fikse, men som de altså ikke har råd til å betale. Det er tragisk at vi i Norge ikke skal ha råd til å ta oss skikkelig av våre eldre. AS Norge soper inn penger, men våre eldre sitter og fryser. Det er langt i fra bra, sier Haider.

– Ufattelig at dette skjer i 2023

Utviklingen bekreftes av generalsekretær i Pensjonistforbundet, Arne Halaas. Han forteller at de er bekymret for landets minstepensjonister, som rammes ekstra hardt av den formidable prisveksten på mat og strøm.

– Tall fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO anslår at over 400.000 personer i Norge sliter alvorlig økonomisk. Dette gjelder både barnefamilier, pensjonister og andre, men vi vet at det er veldig mange minstepensjonister blant de 400.000, sier Halaas.

Han forteller at enslige minstepensjonister må klare seg på 232.816 kroner i året. Har man ektefelle som også mottar pensjon, er tallet på 173.025 kroner per person per år. Etter at mat, strøm og andre kostnader er det for mange dermed ikke mye igjen til uforutsette kostnader.

– For mange kan derfor en ødelagt kran eller annen nødvendig reparasjon bli en utgift de ikke har råd til. At dette skjer i Norge i 2023 er helt ufattelig og noe jeg ikke hadde trodd, sier Halaas, som legger til at han håper rørleggernes yrkesstolthet gjør at nødvendig arbeid likevel blir gjort.

Lar ikke de eldre lide

Haider i Andenæs VVS sier at de selvsagt ikke sitter stille og ser på at de eldre fryser i egen bolig.

Servicesjef hos Andenæs VVS, Geir Jansen, forteller at de har fått med seg en leverandør som stiller opp med litt gratis deler, slik at de får gjort nødvendige tiltak.

– Når det ringer eldre mennesker som åpenbart er i en krevende situasjon, rykker vi selvsagt ut, selv om vi ikke får betalt. Vi kan ikke sitte stille og bare la de eldre lide, sier Haider.

Servicesjef Jansen forteller at de har fått med seg en leverandør som stiller opp med litt gratis deler, slik at de får gjort nødvendige tiltak. Han understreker at det for dem som en kommersiell VVS-aktør likevel er et dilemma å velge hvem som skal få og hvem som ikke skal få hjelp.

– Det er et helt grusomt valg å skulle ta. Vi opplever også at mange misliker og kvier seg for å få noe gratis. Vi hjelper så mange vi kan, samtidig som vi tilbyr veldig fleksible nedbetalingsordninger, sier Jansen.

Powered by Labrador CMS