LIVREDDER: Råd eldre kunder til å bruke det systemet de har og holde i hvert fall ett rom godt oppvarmet, anbefaler James Mercer.

VARME

Råd eldre til å skru opp temperaturen

TROMSØ: Flere mennesker dør i januar enn i juni. Vinterdødeligheten skyldes temperaturen inne, ikke temperaturen ute, ifølge James Mercer. Han råder eldre til å holde temperaturen over 24 grader, i hvert fall i ett rom.

Published

Når energien blir dyrere, svarer mange med å skru ned temperaturen innendørs. Ikke minst er eldre gjerne forsiktige med å sløse bort mer enn nødvendig på varme hus, selv om det går ut over komforten.

Nå advarer James Mercer mot kalde boliger. Han er professor emeritus ved universitetet i vinteroppvarmede Tromsø og har ledet den europeiske foreningen for termologi.

600 flere dør

Opprinnelig kommer han fra huskalde Irland. Nå har han sammenlignet innetemperatur og vinterdødsfall i Tromsø og Dublin og peker på at kalde rom tar livet av flere eldre mennesker. På forskning.no anbefaler han eldre å holde minst ett rom i huset på minst 24 grader.

I Norge dør rundt 600 flere mennesker av hjerte- og karsykdommer, slag og lungesykdommer i januar sammenlignet med juni.

– Vinterdødeligheten er mye høyere i Irland enn i Norge tross at Norge har et kaldere vinterklima. I Norge er det cirka 35 prosent høyere risiko for å dø i januar enn i juni. Økningen er mye større i Irland. Det er paradoksalt, fordi det er mye kaldere vinterklima i Norge. Men det er ikke utetemperaturen som bestemmer – det er innetemperaturen, forteller Mercer.

13 grader på badet

I Dublin er temperaturen i stuen 20 grader i snitt gjennom året, og på kjøkkenet er den helt nede i 15–16 grader om vinteren. I Tromsø er den 22–23 grader i de to rommene. På badet holder tromsøværingene seg med 23–24 grader mot dublinernes 13 grader om vinteren. Variasjonene i Dublin er store gjennom året.

Det eneste stedet det er kaldere i Norge, er på soverommet: 14 grader i Tromsø og 16–17 i Dublin. Mercer forklarer det med at nordmenn liker å sove med åpent vindu og varmt sengetøy.

Han forteller om mye forskning som viser at sesongforskjellene i dødelighet er klart lavere i de skandinaviske landene og mye høyere for eksempel i Portugal, Malta og Kypros. Et ekstremt eksempel er Jakutsk i Sibir, verdens kaldeste by. Gjennomsnittstemperaturen gjennom året er åtte grader minus, og om vinteren har temperaturen vært nede i 64 kuldegrader.

– Du skulle tro at de har voldsom økning i vinterdødelighet, men det finnes ingen forskjell i det hele tatt. Grunnen til det er at de har fryktelig varme hus med et fjernvarmesystem, og folk er godt kledd, sier han.

Vil spare penger

Nå er han bekymret for norske eldre som vil spare penger. Da han først kom til Norge, var han og kona overrasket over hvor varmt det var innendørs. Han forklarer det blant annet med billig strøm.

FORSKJELLER: Varmere land har gjerne større forskjeller mellom sommer og vinter i dødelighet. Det er fordi det er innetemperaturen som virker inn, ikke utetemperaturen, forteller Tromsø-professor Mercer.

– Folk misbrukte strøm på mange måter. De var vant til å gå innendørs i bare t-skjorte. Jeg mente for mange år siden at Norge kunne spart masse penger hvis vi bare senket temperaturen litt, sier han.

Med strømprisene den siste tiden er det likevel blitt en endring.

– Når strømprisene er skyhøye, prisen på mat er blitt høyere og rentene på lån er høyere, så er det mange folk som må velge. Hvis du må velge mellom å spise mat og ha varmt hus, så vil folk ofte skru ned temperaturen, konstaterer Mercer.

Regulerer ikke kroppstemperatur

Det er farligere enn de fleste tror:

– Når du er opp mot 70 år og eldre, så har evnen din til å regulere kroppstemperatur endret seg, sier han. Du bruker rett og slett lengre tid på å oppfatte at du er i ferd med å bli for kald. – I tillegg er det mange eldre som er syke og bruker medisiner som kan ha effekt på kroppstemperaturen. Det er masse som skjer med alderdommen som går i negativ retning, sier han.

James Mercer peker på at mennesket rent fysiologisk er et tropisk dyr. Du er ikke født med pels. Hvis du sitter stille i et rom, lettkledd eller naken, i en time, så trenger du en romtemperatur på opp mot 30 grader:

– Det er derfor vi bruker klær. Det er ikke for å se fine ut – de er en slags pels. Vi frakter det tropiske klimaet mellom huden og undertøyet. Det er grunnen for at vi bruker klær. Når vi går ut og det er kaldt ute, har vi enda mer klær på oss. Det vet alle.

Blodpropp

Mercer forteller om eksperimenter med lettkledde både eldre og studenter i en romtemperatur på 18 grader.

– Innen en time begynner de å skjelve. Når romtemperaturen beveger seg i retning av 19 grader, kan det faktisk være en stor kuldebelastning spesielt for eldre. Spesielt hvis du sitter helt stille, sier han.

– Vi har også direkte bevis: Hvis du hiver mennesker inn i klimakammer, tar blodprøver og måler ting som har med utvikling av blodpropp å gjøre, finner du ting som går i negativ retning i kulde.

– Du kan produsere ekstra varme med fysisk aktivitet. Men mange eldre sitter innendørs hele dagen og er inaktive. Når du sitter stille i et rom med 20–21 grader hele dagen, må du faktisk være nokså godt kledd.

Som slanking

Lavere temperatur og mer klær er en endring i vaner som tar måneder å få til. James Mercer sammenligner det med en slankekur. Det er mulig å få seg nye vaner, men det krever tid.

– Jeg har nylig vært i Irland i tolv dager. Jeg var i fire forskjellige hus, og i tre av dem frøs jeg. Jeg er blitt varmeadaptert i Norge, sier han.

Iren mener at etter over 40 år i Tromsø må han ha blitt vant til kulde.

– Det er motsatt. I Norge har vi varme hus og varme kontorer. I Irland er de vant til at det er kjølig innendørs, sier han.

Bruk systemet!

Men hva slags råd skal du gi kunden hvis du selger eller installerer gulvvarme, varmepumpe eller hva som helst ellers som skal varme opp boligen deres?

– Det rådet jeg vil gi, er å si at her har du et fantastisk system – ikke vær redd for å bruke det. Spesielt de eldre må passe på oppholdsrommet der de ofte bruker mye tid og for eksempel ser på TV. Pass på at du i hvert fall har ett rom som er godt oppvarmet. Hvis du har et annet rom som du ikke bruker, kan du gjerne senke temperaturen der. Anbefal også varmt bad, for der er du ofte lettkledd, sier James Mercer

Powered by Labrador CMS