FORSKER: Cimberio har forsket og utviklet for 100 millioner kroner før de har solgt et eneste produkt av den nye generasjonen intelligente ventiler.

VENTILASJON

Intelligente ventiler – friske barn med frisk luft

SAN MAURIZIO D’OPAGLIO: Hva har luftkvaliteten å si når syke barn skal bli friske? Cimberio forsker på sykehus og ser hvordan en enkel ventilprodusent kan skape forbedringer på områder ingen hadde tenkt på.

Published Last updated

Ventilene blir intelligente og tar seg av både temperatur og inneklima. Så langt har den italienske produsenten forsket for 100 millioner kroner – før de har solgt noe som helst.

– Nå arbeider vi på Italias største sykehus for lungesykdommer hos barn. Vi samler data på luftkvaliteten og knytter den til hvor fort barna blir friske, forteller Roberto Cimberio. Han er tredje generasjon i sjefsstolen til firmaet som bærer familienavnet.

Andøya først

Den nye generasjonen ventiler begynte på Andøya. Daværende statsminister Matteo Renzi startet den første prototypen på det norske romfartssenteret i 2016.

– Siden har vi fortsatt å investere i forskning og utviklet nye løsninger for å bedre energieffektiviteten i eksisterende bygninger, sier han.

Svaret er det han omtaler som den første intelligente ventilen.

HOLDER VANN: Ventilene skal brukes til mye mer enn bare vann.

– Den forstår sensordata, tenker og handler helt uavhengig av mennesker, forklarer Cimberio. Du gir programvaren beskjed om hva du vil oppnå – energisparing eller temperatur, for eksempel – og så gjør den jobben selv. Den nyeste versjonen kommer på markedet i januar.

Nybyggene som settes opp i dag, er allerede planlagt for å spare energi, derfor konsentrerer Cimberio seg om eldre bygninger.

Luftkvalitet

– Utviklingen pågår hele tiden. Nå har vi også et eget firma som skriver algoritmer. Det nyeste patentet vårt er en algoritme. Det er den retningen selskapet vårt tar, sier Roberto Cimberio.

På sykehuset tar systemet hans kontroll over luftkvaliteten: CO₂, fuktighet, partikler.

– På sykehuset forsker legene på det medisinske, mens vi lagrer data på lesbart vis og er med som teknisk partner. Dette er et enkelt eksempel som viser hvordan teknologien vår er i stand til å forbedre områder som vi aldri hadde trodd at et ventilselskap skulle engasjere seg på, sier han.

Gass og ost

I fjor kjøpte Cimberio et nytt oppstartselskap med utspring i det tekniske universitetet i Milano. Her handler det også om kunstig intelligens som gjør bygningene mer effektive.

– De har hjulpet oss med programvare for ventilnettverket. De simulerer hva som er den beste energiytelsen for en bygning, forklarer Roberto Cimberio.

PATENT: Roberto Cimberio og konsernet med samme navn søker stadig nye patenter – på fabrikken viser han frem flere tidligere utgaver av de intelligente løsningene som først ble tatt i bruk på Andøya under navnet Smartcim.

Siste tilskudd til konsernet håndterer mer enn vann og luft. Kunstig intelligens og riktig bruk av ventilene viser for eksempel hvordan verdensberømte Grana Padano kan spare 30 prosent av gassen som brukes i osteproduksjonen.

– Vodafone kan spare millioner på å kjøle datasentre. Moteindustrien kan bedre varmen på ovnene som brukes når den produserer tekstiler. Generali har gitt oss en bygning på 170.000 kvadratmeter som vi kan teste, sier Cimberio.

Eiendomsdelen av det italienske Generali-konsernet forvalter eiendommer for 400 milliarder kroner.

– Dette oppstartselskapet vårt hjelper oss å selge mer ventiler, men det er ikke det som er målet. Vi må se på all energibruken; ikke bare ventilene, sier Roberto Cimberio.

Powered by Labrador CMS