MÅLER: Luftrenserne tar mikropartiklene og gjør inneluften ren, ifølge Mats Solberg, som måler for å bevise det.

Renser og ventilerer heller enn å fukte

Mens bransjen diskuterer fukt, satser Mats Solberg på rensing. – Det må da være mye bedre å rense luften enn å tilføre fuktighet som kan gi bivirkninger? sier sjefen for Euromiljø Inneklima.

Published Last updated

Han styrer inneklimaselskapet i et konsern som har følt effekten av koronaen. Helt Opplagt leverer alle slags tjenester for å gjøre folk mer opplagt på arbeid. Lunsjesker, fruktkurver, kantine og renhold er selvsagt avhengig av at folk faktisk er på arbeidsplassen.

– Nå er vi på vei tilbake og får inn både nye og gamle kunder igjen. Inneklimaavdelingen har ikke merket nedstengningen like mye, men det er blitt enda tydeligere at ren luft på jobben er et viktig tema, sier Solberg.

Fukt og helse

Luftrenseløsninger mot bedriftsmarkedet har vært hovedproduktet de siste 35 årene. Han føler at de har druknet litt oppi all diskusjonen om fuktig luft. Fuktig luft bremser korona, men samtidig kobles fuktighet i bygninger til dårlig helse.

– Det må da være en mye bedre løsning å rense luften og ikke tilføre fuktighet som kan gi bivirkninger, mener Mats Solberg.

Han arbeider for å redusere støv, lukt og gasser. Da er en naturlig bieffekt at også virus og bakterier forsvinner. Ikke bare fordi de filtreres ut i seg selv, men også fordi mikroskopiske støvpartikler som virus og bakterier kan feste seg til, reduseres kraftig.

Uavhengig av ventilasjonen

Bransjen trekker frem ventilasjon som viktigere og bedre smitteforebygging enn både regler og ansiktsmasker. Euromiljø Inneklima leverer ikke selve ventilasjonen – de fleste luftrenserne monteres helt uavhengig av den.

– Vi har også kanalmonterte filtre til for eksempel kjøkken og matproduksjon. Men vi har mest fokus på luftrensere i kontor- og industrimiljøer for å rense lokalt der hvor kilden er, forklarer han.

VASKERI: Elektrostatfiltrene byttes ut hos kundene, hentes inn for å vaskes og brukes på nytt.

Først og fremst leverer han elektrostatiske filtre.
– De er helt åpne så det er plass til mer støv. Mindre trykkfall gjør at maskinen bruker mindre energi og gir mindre støy. Flitrene tar de minste partiklene ned til 0,01 mikron. Samtidig blir de vasket og brukt om igjen i stedet for å måtte kastes. Så leverer vi hepa-filter og kan supplere med UV-lys der det er nødvendig, sier Solberg.

Rensing og renhold

Helt Opplagt-konsernet kombinerer luftrensing med renhold.
– Det som er viktig i smittevern er at kontaktflatene – slik som dørhåndtak, som du berører hele tiden – er desinfisert. Så bruker vi vann og såpe på flatene. Det gjør en like god jobb som spriten når du gjør det ordentlig. Gjerne også mikrofiberklut: Den kommer ned i porene på bordet. I denne tiden her er det de personnære flatene som er viktige, sier Rune Foss, daglig leder for Euromiljø Rent.

– Det som er kommet frem i det siste, er at det er begrenset hvor lenge smitten ligger, men generelt samles bakterier i støv og skitt som blir liggende. Når støvet er blitt til hybelkaniner, så går det ikke opp i luftrenserne lenger. Derfor må det være et samarbeid mellom bruker og renhold, slik at alle gulv og flater blir vasket nøye, sier Foss.

Powered by Labrador CMS