OMINNREDER: Lyngården gjør lokaler klare for en ny leietager, viser Snorre Almås (til venstre) og Thomas Rise Refsnes.
OMINNREDER: Lyngården gjør lokaler klare for en ny leietager, viser Snorre Almås (til venstre) og Thomas Rise Refsnes.

Trondheims grønne byggdriftere

De har aldri vært flinke til å skryte av seg selv. Nå tar andre den jobben. KLP Eiendomsdrift Trondheim er de eneste utenfor Østlandet som er nominert til prisen som Årets grønne driftsteam.

Published

– Vi har jobbet grønt hele tiden uten at vi egentlig har skrytt så mye av det, sier driftsingeniør Snorre Almås.

– Inntil for et par år siden var KLP Eiendom i Trondheim et selskap som ingen visste om, men så startet vi en vanvittig vekst med masse signalbygg, sier Thomas Rise Refsnes.

Tidlig ute

Han er driftssjef og driftstekniker på Lyngården. Den sikksakkformede bygningen ved Omkjøringsveien inneholder 9925 kvadratmeter kontorareal og rundt 450 arbeidsplasser. Dessuten er den så miljøvennlig at da den ble bygd, bestilte KLP ting som ikke fantes ennå.

– Det var det første bygget vi bygde med elmåling på alle kursene. Vi har tre desentraliserte ventilasjonsanlegg, selvfølgelig vannbåren varme, solceller på taket og alt lys er LED, ramser Almås opp.

Nydyrkede sukkererter på taket og kantine som for anledningen serverer pulled pork av griser som har levd rett på den andre siden av E6, er andre eksempler på miljøbevisstheten. Det er også sykkelgarasjen med direkte inngang til garderobene, og mefd håndkleservice slik at syklistene slipper å ha med sitt eget håndkle,

I skuffen

Bygget har Breeam Very Good-sertifisering.
– Prosjektet lå i skuffen i 16 år. Rammetillatelsen går så langt tilbake at forprosjekteringen er laget før Breeam-sertifiseringen startet. Derfor fikk vi ikke til Excellent: Vi mistet alle poengene som du kan få i begynnelsen, for eksempel ved å undersøke artsmangfold, forteller de to.

Gravingen begynte i september 2017, og bygget ble overlevert 1. april 2019. Nå har både hovedentreprenør NCC og automatikkansvarlige Schneider kontorer i Lyngården. Egentlig skulle det vært tre bygg, men sammenbindingen og sikksakkformen gjorde bygget bedre og inspirerte samtidig til å gi det navn etter et like sikksakkformet lyn.

Vanskelig drift

– Prosjektavdelingen vår ligger veldig høyt når det gjelder teknikk og finner hele tiden nye og revolusjonerende løsninger, sier Almås. Refsnes, som drifter bygget, innrømmer at det ikke er bare enkelt å ha en nyskapende prosjektavdeling:

– Det er litt utfordrende. Vi har ingen referanser. Dette er det første nybygget i Trondheim som har den kledningen det har med utstrakt bruk av mørepanel. Jeg kunne tenkt meg å ha et referansebygg som jeg kunne fulgt med på for å få planlagt mitt eget vedlikehold, sier han.

Samtidig har drifterne vært med helt fra byggestart, helt siden KLP bygde politihuset i Trondheim for 18 år siden.

Måles

Snorre Almås beskriver hvordan KLP Eiendom har miljøhandlingsplaner for hvert eneste bygg og hvordan drifterne blir målt på energiforbruk, avfallssorteringsgrad og vannforbruk.

– Det sitter i ryggmargen og er noe vi tar opp på teammøter. Det skal ikke komme som noen overraskelse at overvannskummen er full utpå høsten – det skal ligge i ryggmargen at vi kontrollerer den, sier Thomas Rise Refsnes.

– Vi har faste møter med samtlige driftsteknikere der vi går gjennom energiforbruk, og av og til henter vi inn eksterne med småkurs. Vi har vel også gjennomført alle nettkursene til Grønn Byggallianse. I år har vi bestilt fem nye kurs for samtlige. Lys, SD-anlegg, inneklima, ventilasjon, ramser Almås opp.

Mange av leietagerne stiller helt konkrete miljøkrav. Til Lyngården er det for eksempel kjøpt opprinnelsessertifikat, siden en av dem har stilt krav om 100 prosent fornybar energi.

Powered by Labrador CMS