– Vi er glad i dag, sier Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge.

Jubler for nye innreiseregler

Fra mandag av kan dagpendlere langs grensen komme tilbake på jobb i Norge. I Askim jubler Helge Lars Berger i Askim & Mysen Rør.

Published Last updated

– Dette er fantastisk både for de det gjelder og for oss som bedrift, sier økonomisjef i rørbedriften Helge Lars Berger.

I Askim & Mysen Rør bor 15 av det 145 ansatte i Sverige og dagpendlere til arbeidet rett over grensen. I en måned har de vært utstengt fra jobben på grunn av innreiseforbud.

Gir dispensjon

Fredag gav regjeringen endelig dagpendlere fra Sverige og Finland dispensasjon fra innreiseforbudet. Kravet er at arbeidstakerne tester seg hver 7. dag.
– Lenge før nedstengningen ble disse arbeidstakerne testet hver uke, så det kravet innfrir vi fortsatt gjerne, sier Berger.

I Askim & Mysen Rør er smittevern viktig og bedriften alt for å forebygge smitte.
– Det har vært fortvilende at ikke våre ansatte har fått lov til å komme på jobb denne perioden og vi er glade for at vi endelig får en løsning, sier Berger.

Han og Rørentreprenørene Norge er blant dem som har både i media, i NHO og ovenfor politikere har jobbet for å få innreiseforbudet opphevet.
– Vi er glad i dag, sier Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge.

Regjeringen snur

Regjeringen påpeker at dagpendlere fra Sverige og Finland har vært i en spesielt vanskelig situasjon etter at grensen i Norge i praksis ble stengt. Fra og med mandag 1. mars vil dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge under et strengt test- og kontrollregime.

Etter at Norge strammet inn innreiseregelverket 29. januar 2021, har nesten alle arbeidstakere fra Sverige og Finland som daglig pendler til Norge blitt hindret i å gå på jobb, med unntak av helsepersonell.

Betydelige konsekvenser

Regjeringen skriver at innreiseforbudet har fått betydelige konsekvenser, spesielt for de som ikke får lønn fordi de ikke kan komme på jobb i Norge. Det er snakk om en relativt begrenset gruppe på om lag 3000 personer.

Helsedirektoratet og FHI mener det er forsvarlig å fjerne innreiserestriksjonene for grensenære pendlere fra Sverige og Finland.
– Smittesituasjonen i Norge og i Europa gjør at vi ikke kan åpne for mye av gangen, men det er bra at vi nå har funnet en løsning for denne lille gruppen dagpendlere som har vært i en svært vanskelig situasjon, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en uttalelse.

Krav til pendlerne

– Regjeringen har nå fått på plass en ordning basert på smittevernfaglige råd som gjør det mulig for dagpendlere fra Sverige og Finland å komme på jobb i Norge. Dette er gode nyheter for de som pendler, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Ordningen innebærer at arbeidstaker må:

  • fremvise negativ covid-19-test på grensen. Testen må være tatt i løpet av de siste syv døgnene.
  • registrere seg i innreiseregistreringssystem før hver innreise
  • fremlegge attest fra arbeidsgiver som bekrefter dagpendling
  • kravet om test hver syvende dag for å unngå innreisekarantene i arbeidstiden opprettholdes

Endringene trer i kraft midnatt, natt til mandag 1. mars.

Powered by Labrador CMS