POPULÆR: Vaskestasjonen kommer med hjul, en liten vask med berøringsfritt batteri, dispensere med såpe og tørkepapir og en søppelbøtte. På baksiden er den koblet til dunker med rent vann og avløpsvann, viser Stian Numme.

Laget vaskestasjoner for over en halv million

– Bedre enn Antibac, sier Stian Numme. Rørlegger’n i Skien har laget og solgt 40–50 mobile vaskestasjoner til butikker, barnehager og andre som trenger håndvask uten å ha innlagt vann.

Published

Da koronaen kom, var rørleggerbedriften på Tollnes i Skien like desperat som alle andre etter å få tak i sprit.

Manglet Antibac

– Vi ville holde butikken åpen og gutta i jobb, men vi fikk ikke tak i Antibac, forteller Stian Numme, som eier og driver Rørlegger’n sammen med Eigil Timland.

– Så tenkte jeg at det beste som er, er å bruke vann og såpe. Det må vi da kunne klare?

Han begynte med å planlegge å ta en jekketralle, skru på en vask og lage en liten fotpumpe.
– Det var første generasjon. Jeg satte i gang to lærlinger og sa «lag det!». Den så helt jævlig ut, men vi satte den i inngangspartiet. Så kom folk og sa at «det trenger vi, også», forteller han.

Det ble begynnelsen på ny produksjon, god PR og hjelp til å holde staben i arbeid.

Trygghet og PR

– Flere trengte mobile vaskestasjoner til sin egen forretning eller til arbeidsplassen. Jeg tenkte at da måtte vi prøve å lage dem litt penere, så da ble det versjon to og tre, smiler Numme.

– Alle hadde problem med at de ikke fikk tak i Antibac, nemlig. Så begynte ballen å rulle. NRK Vestfold og Telemark kom, Telemarksavisa kom, og det ble masse omtale. Det har verdi, fastslår han.

Stian Numme forteller hvordan kundene har satt pris på å føle seg trygge i butikken og hvordan mange synes det er veldig kjekt å bruke såpe og vann i stedet for å få ødelagt hendene av all spriten. Samtidig sluttet telefonene hos Rørlegger’n å ringe. Prosjektene fortsatte som planlagt, men på serviceoppdragene ble det stille i noen uker.

Holdt flere i jobb

– Da kunne vi stå og lage vasker. Det holdt flere av gutta i jobb, forteller Numme.

Seks–sju av de 35 ansatte arbeider på service. Så langt i år har omsetningen gått ned, men bedriften håper å sitte igjen med overskudd på slutten av året likevel.

Det begynte med bilbutikken ved siden av. Så ble det mange bestillinger da barnehagene skulle åpne. Da kjørte Rørlegger’n og leverte vaskestasjoner helt til Sandefjord og Tønsberg. Alt i alt har rørleggerbedriften solgt 40–50 vaskestasjoner. Standardmodellen går for 13 000 kroner pluss moms. Det blir penger av det, men omtalen er vel så viktig.

Trenger ikke innlagt vann

– Den første er helautomatisk, og du trenger ikke innlagt vann eller avløp. I barnehagene har de ofte en utekran rett ved, så da kan vi ta hurtigkoblinger og koble på den. Det blir mye mer driftssikkert når de slipper å fylle dunkene hele tiden og å bruke batteriet på kranen, sier han. Numme anslår at vanntank må fylles og avløpstank tømmes etter at 30–40 har vasket hendene.

– Vi kjører kaldtvann. Vi hadde to–tre som ville ha varmt, men det er jo vann og såpe som tar viruset, sier han.

Numme regner med at vaskestasjonene kan være et aktuelt produkt senere, også.
– Vi blir sikkert kvitt koronaviruset etter hvert, men dette er sikkert ikke det siste viruset som kommer. Det er aldri feil med håndhygiene, uansett hva slags butikk du river. Det er ikke bare korona du drar med deg, sier rørleggermesteren.

Powered by Labrador CMS