IKKE TRYKK: I øyeblikket har kunden dusj uten trykk på varmtvannet og et bad som har stått uferdig i tre år.

SANITÆR

Har ventet i tre år på at badet skal bli ferdig

Kunden betalte sluttfakturaen i 2019. Fremdeles er ikke badet ferdig, og nå kan hun ikke bruke dusjen. Rørleggeren er i fengsel og daglig leder i firmaet kan ikke hjelpe.

Published

Det er skremmende, sier kunden.
– Tanken på å ha blitt lurt og å bli sittende igjen med uferdig arbeid er skremmende. I tillegg sitter jeg med en bekymring for at det arbeidet som er utført, muligens ikke er forskriftsmessig gjort.

Anna Carin Isaksson Lunde i Asker gjorde avtale med KK Rør om å få gjort en jobb på badet. (NB: Dette handler om KK Rør på Østlandet, ikke firmaet med samme navn i Stavanger – se faktaboks).

– Jeg valgte Marius Koldre fordi jeg hadde fått ham anbefalt av en annen håndverker, forteller Lunde.

Sluttfaktura i 2019

Hun betalte fortløpende etter hvert som arbeidet ble gjort.

– Uheldigvis for meg så betalte jeg sluttfakturaen i desember 2019, før rørleggerarbeidene var helt ferdige. Det manglet ikke så mye, og han lovet å komme tilbake i begynnelsen av januar 2020. Jeg stolte på Marius, men dessverre dukket han ikke opp, og arbeidet er fortsatt ikke ferdigstilt, sier hun.

Ifølge Lunde prøvde hun gjentatte ganger å få kontakt via både telefon, sms og e-post. I desember 2021, to år etter at sluttfakturaen var betalt, fikk hun svar fra daglig leder i firmaet. Marius Koldre er faglig leder i KK Rør, mens faren Tom Koldre er daglig leder.

Ikke trykk

– Han innrømmet at jobben ikke var helt ferdig. Dessverre hadde Marius da, som alltid, mye å gjøre. Så han lovet å ta kontakt i begynnelsen av 2022. Det gjorde han heller ikke, sier Lunde.

Det var ikke før hun gikk på nett for å lete etter telefonnummeret til firmaet, at hun så noen av sakene som nemitek.no har skrevet om firmaene til Koldre. Senest da han ble dømt til fengsel blant annet for ikke å føre regnskap og ikke å betale moms. For øvrig i en sak der politiet arbeidet så sakte at det brøt menneskerettighetene til rørleggeren.

Den siste mangelen på listen fra kunde Anna Carin Isaksson Lunde er at trykket i dusjen hennes er blitt gradvis dårligere. Da hun kom hjem fra sommerferie i sommer, var det ikke igjen trykk i det hele tatt på varmtvannet.

Nei til annen rørlegger

Hun forteller at daglig leder i KK Rør har tilbudt seg å finne en annen rørlegger som kan hjelpe.

– Jeg svarte at det er uinteressant, fordi jeg har mistet all tillit. Jeg ga klar beskjed om at jeg vil innhente tjeneste fra et kyndig rørleggerfirma etter mitt eget valg. Jeg vil at det firmaet gransker arbeidene til KK Rør, at de ferdigstiller de arbeidene som gjenstår og at de retter opp eventuelle mangler de finner. Alt for KK Rørs regning, sier hun.

Det mener KK Rør at er umulig fordi firmaet ikke har penger og ergo ikke evne til å betale, ifølge Lunde.

Siste beskjed hun har fått, er at dusjen kan bli ordnet en gang i oktober.

– Jeg hverken kan eller vil vente så lenge. Jeg kan umulig leve uten dusj så lenge, og dessuten har jeg fullstendig mistet tilliten til firmaet, sier hun.

– Daglig leder sa at de kjenner en flink rørlegger som han kan sende. Da jeg gjentok at jeg ikke lenger har tillit til firmaet og vil kontakte en annen rørlegger på KK Rørs regning, svarte han at de har rett til å få utbedre arbeidet selv. Jeg påpekte at siden det er så mange klager på utført arbeid og arbeid som ikke er utført, så har de brukt opp retten sin til å komme for å gjøre opp, sier Lunde.

Firma med samme navn

Denne saken handler om firmaet KK Rør AS, som er registrert i Asker og i tillegg opererer ut fra Lillehammer. KK Rør i Stavanger (Kalle og Kjetils Rør AS) er et helt annet firma som ikke har noe med KK Rør i Asker å gjøre.

– Frem og tilbake

Tom Koldre bekrefter at han på papiret er daglig leder i KK Rør, men kan ikke si så mye konkret om denne saken.

– Det er sønnen min som har drevet firmaet i realiteten. Dette behøver dere ikke å skrive om, sier han.

– Marius har tenkt å ta dette når han kommer ut. Men denne saken har gått litt frem og tilbake, sier Tom Koldre.

Flere tidligere saker

Her er de tidligere sakene om firmaene til Marius Koldre:

4. mars 2019: Varslet søksmål mot populær Mittanbud-rørlegger. Kunden valgte rørlegger ut fra de gode anmeldelsene på Mittanbud, men endte med å varsle søksmål mot bedriften for dårlig arbeid. Anders Larmerud i Rørentreprenørene Norge, Oslo & Omegn, hadde vært på befaring og brukte ord som «uforståelig» og «uryddig» om løsningene som var valgt.

15. mai 2019: Reidun (71) rundlurt av falsk rørleggermester. Rørleggeren ble kastet ut av Mittanbud og saksøkt for amatørmessig arbeid, men startet ny bedrift. Flere privatkunder fortalte om tap i millionklassen etter like dårlig arbeid fra den nye bedriften.

22. mai 2019: Omstridt rørfirma mangler godkjennelse. Bygg & VVS Garanti reklamerte med at den var godkjent våtromsbedrift for utførelse. – Nei, det har de ikke sertifisering for, sa daværende FFV-sjef Cato Ove Karlsen.

17. august 2020: Omstridt rørlegger stakk av fra enda en regning. Kunden fortalte at han måtte ut med 650 000 kroner for å rette opp dårlig rørleggerarbeid. I forliksrådet godtok han 195 000, nærmest som plaster på såret. Men rørleggeren betalte ikke det, heller.

18. august 2020: Seks konkurser – bostyrer anmelder: Knusende kritikk av Koldre-firmaer. Bygg & VVS Garanti- og VVS Partner-eierne Tormod Kronstad og Marius Koldre var oppe i elleve konkurser og tvangsoppløste selskaper. I de to siste konkursene trakk bostyrerne frem en rekke mulige straffbare forhold.

19. august 2020: Koldre tilbake med nytt firma. De forrige firmaene til Marius Koldre gikk konkurs og fikk slakt for elendig arbeid. Nå var han tilbake som faglig ansvarlig i nytt firma. Koldre selv truet Nemitek.no med søksmål fordi omtalen svertet firmaet som han hevdet at tilhørte faren hans.

20. august 2020: Stjernekarakterer til nytt Koldre-firma. Forrige gang gikk han konkurs, blant annet på grunn av dyre reklamasjoner fra misfornøyde kunder. Nå fikk det nye firmaet til Marius Koldre skamros på Mittanbud. Nemitek.no snakket med fire av de 46 kundene som hadde rost firmaet, og de bekreftet at de var storfornøyde.

24. september 2020: Omstridt rørlegger betalte etter forlik. Han hadde fått knusende kritikk av både bostyrere og kunder, og en av de siste konkursene hans skyldtes dyre reklamasjoner. Nå gjorde den omstridte rørleggeren opp for seg etter en sak i forliksrådet.

25. januar 2021: Rørlegger tilsto underslag og skattesvindel – dømt til fengsel. Kundene har anklaget ham for å rundlure dem; bostyreren har anmeldt ham for juks med både lønn og skatt. Nå er den omstridte rørleggeren dømt til ett år og åtte måneder i fengsel for underslag og skattefusk.

26. januar 2021: Politiet gjorde ingenting på 13 måneder. Det tok over et år fra rørleggeren ble anmeldt til politiet gjorde noe som helst med saken. Brudd på menneskerettighetene, slår domstolen fast.

Powered by Labrador CMS