BEDRIFT
Slik hjelper de lærlingene til å bestå svenneprøven
DRAMMEN: Før svenneprøven må det til trening. Vito teknisk entreprenør har bygd sin egen prøvestasjon for å gi lærlingene muligheten til å varme opp.
– Det er lærlingene som er fagets fremtid, sier Reitan.
Du må ta godt vare på lærlingene og gi dem faste, klare rammer og en klar idé om hvor de skal være når de er ferdige, slår han fast.
Selv har han satset kraftig på lærlinger de siste årene.
Alle har stått
– Det begynte med at jeg jobbet i Konnerud Rør. Der hadde vi en hypotese om at vi kunne få enda bedre statistikk for lærlinger, forteller han.
Resultatet ble et eget program for lærlinger i 2019. Nå har Sven-André Reitan gått over til Vito teknisk entreprenør. Dit har han tatt med seg lærlingprogrammet. Resultatet så langt: Åtte lærlinger som alle har bestått svenneprøven på første forsøk.
– Og flere skal det bli, lover han. Den Instalco-eide bedriften i Drammen har nemlig elleve lærlinger bare i rørleggerfaget.
Tett oppfølging
Han oppsummerer lærlingprogrammet slik:
– Fra bedriftens side leges det en helt klar plan om hvordan du skal hente inn elevene, hva de kan forvente av bedriften og hva bedriften forventer av dem. Så kjører vi gjennom læretiden med tett oppfølging, og så gir vi dem en form for oppvarming før svenneprøven slik at de er så forberedt som mulig.
Egen prøvestasjon
Oppvarmingen han snakker om, er blitt bedre enn noen gang. Vito har nemlig bygd sin egen prøvestasjon.
– Den er tilnærmet som den som er på opplæringskontoret, om enn ikke helt den samme. De får trene på de tingene som er viktige og gjøre en miniversjon av svenneprøven, sier Reitan, som sammenligner treningen med sport:
– Hvor mange strekk- og slitasjeskader blir det hvis du prøver å hive deg ut i sporten uten oppvarming? Det blir akkurat sånn med lærlingene, også. Går du til svenneprøven uten oppvarming, så stresser hjernen ut av en annen verden og kompliserer hele oppgaven.
Omgjengelige
Mens bedriften tilbyr solide forberedelser, tett oppfølging og oppvarming med egen prøvestasjon, har lærlingene tre krav de må oppfylle: Interesse, sosial omgjengelighet og talent.
– Er du på telefon eller sosiale medier i stedet for å følge med på faget? spør Reitan, som er klar på at det også er viktig å være omgjengelig:
– Når folk synes du er OK, da vil du at de skal bestå og de vil lære deg ting. Hvis ikke, vil de at du skal rydde i bilen eller dra et helt annet sted.
Talent er ikke spennende før de to andre tingene er på plass. Kan du ikke så mye fra begynnelsen, så kan du lære hvis du er interessert og omgjengelig.
Prosjekt først
Vito teknisk entreprenør er store nok til å ha både serviceavdeling og prosjektavdeling. Den første tiden arbeider lærlingene på prosjekt slik at de får lært seg rammer og struktur. Der er det også mange som kan følge dem opp. Så går de over i serviceavdelingen der målet er at de skal få egne oppgaver og holde på litt selv mot slutten av læretiden. Selvstendigheten er gulroten til den som leverer godt hele veien.
– De fleste som stryker, gjør det ett eller annet sted rundt varmeanlegget. Mange bedrifter har ikke varmeanlegg innomhus. Da gjelder det å tenke utenfor boksen og få en samarbeidsavtale med noen som har varmeanlegg. Og gjerne en liten opplæring internt før du skal ha svenneprøve. Det må settes av tid til at lærlingene kan tas ut av de vanlige oppgavene til varmeanlegg, ifølge Sven-André Reitan.
Miniprøve
Nå har han lagt opp til at lærlingene får tre dager på prøvestasjonen rett før svenneprøven. Der blir det en miniatyrversjon av svenneprøven, med fremdriftsplan, forenklet beregning og materialuttak.
– Etter den prøven vet de at fremdriftsplanen er altfor liten. De fleste er tidsoptimister. Mange går på en skrell der, og dette hjelper. Ser du at du begynner å ryke på fremdriftsplanen fra dag én, da blir du stresset, sier Svein-André Reitan.