SAMMEN: Flere rørentreprenører må sammen i kjeder, spår Rolf Tveter, som også vil ha med rørleggerne og leverandørene som eiere i NRF-registeret. FOTO: VVS Norge
SAMMEN: Flere rørentreprenører må sammen i kjeder, spår Rolf Tveter, som også vil ha med rørleggerne og leverandørene som eiere i NRF-registeret. FOTO: VVS Norge

Spår trøbbel for frittstående rørleggere

Der hvor det har skjedd store endringer, er det nesten ingen som står igjen alene.

Published

Det blir stadig vanskeligere å klare seg alene i rørbransjen, spår den nye fag- og prosjektdirektøren i VVS Norge. Han vil ha rørentreprenører og leverandører inn på eiersiden i NRF-registeret.Rolf Tveter har arbeidet for Brødrene Dahl i nesten 30 år og har også vært innom et par rørleggerbedrifter. Nå har han tatt steget inn i ledelsen i VVS Norge. Ikke før har han begynt, så går han ut og sier klart at kjeder er fremtiden i bransjen:

Som sport

– Der hvor det har skjedd store endringer, er det nesten ingen som står igjen alene, konstaterer Tveter. Han trekker frem dagligvare og elektronikk, men også sportsbransjen. Der viser han til eksempler som Oslo Sportslager og Milsluker’n.– Også de sliter nå, for store kjeder som XXL kommer og tar over. Jeg tror VVS-bransjen kommer til å oppleve det samme, og det vil bli tyngre å klare seg alene. Frem til nå har man kunnet være ganske lykkelig som liten i denne bransjen, men jeg er redd det kommer til å endre seg, sier han.

Kjedefordeler

Regler og myndighetskrav, krav til lærlingordningen, datainnkjøp og kompetanseutvikling er områder der Tveter tror de som står sammen i kjede, kommer til å ha fordeler.– Jeg skal ikke si at det er umulig å stå alene. Det er mange firmaer som driver uten kjedemedlemskap i dag, som leverer bra resultater. Men jeg er overbevist om at det blir stadig viktigere å være med i en større sammenheng, sier han.Dessuten mener han at det ikke har vært så god struktur hittil på hvem som får hvilke innkjøpspriser, men at de store enhetene som vokser frem nå, kommer til å stille krav til leverandørene sine slik at de får de best prisene.

Vil eie NRF-registeret

Frem til nå har rørbransjen vært traust, mener VVS Norge-direktøren. Han tror ikke robotene kommer til å innta bransjen med det første, men regner med at digitaliseringen vil bli en del av hverdagen de neste årene.– Da må vi utvikle registre som kan være grunnlaget for at hele bransjen skal kunne leve digitalt, sier han. Det vil si en komplett, felles database.– I dag er det grossistene som eier NRF-registeret. VVS Norge jobber nå for at rørentreprenørene og leverandørene må komme inn på eiersiden her. I tillegg må det settes av tilstrekkelige ressurser slik at NRF-registeret blir helt komplett, med underlag for entydig dokumentasjon for FDV og input for digitale tegninger, sier Rolf Tveter.

Amazon

Han trekker frem prefabrikkerte bad og netthandel som utfordringer for bransjen:– I nesten alle leilighetsbygg og hoteller får man disse badeboksene ferdig levert, og rørleggeren har tapt en god del på det. Det kan fort komme andre industrielle aktører inn som leverer prefabrikkerte produkter rett på byggeplass, sier han. På netthandelssiden peker han på at aktører som Amazon kan komme inn og klinke til med lave priser på noen få produkter. Men det tror han er et større utfordring for grossistene enn for rørleggerne.Det er ikke første gang den nye fag- og prosjektdirektøren er tett på VVS Norge. De to sønnene hans er nemlig også rørleggere. – Da de skulle satse på privatmarkedet og bygge bad, var det naturlig for dem å søke seg inn i Bademiljø, forteller han.

Powered by Labrador CMS