Video: Snapdrill/Youtube

Gjør anboring raskt og enkelt

GRÜNERLØKKA: De vil erobre verden med verktøy som kutter tiden til å bore et hull, ned til en sjettedel. Snapdrill begynte med en god idé i et familieselskap.

Published Last updated

Du kjenner uttrykket «Columbi egg»? En ny løsning som er så enkel at du forstår den med én gang, og som får deg til å si: «At ingen har tenkt på dette før!»?

Martin Talgø møter ofte den reaksjonen. Han er daglig leder i Snapdrill. Bedriften har tatt patent på, produserer og selger et helt nytt verktøy for anboring. Det skal spare rørleggeren for både tid, krefter og verktøyutgifter.
– Det er så lett å forstå. I hvert fall for dem som har stått og holdt på med det, sier Talgø.

Onkel og oljekrise

Det hele begynte med en oljekrise og et familieselskap.
– Faren min er gründer og driver maskineringsbedrift på Forus med 70 ansatte. Da vi sto i oljekrisen i 2016, måtte han begynne å se etter nye muligheter, forteller han.

Det var i juleselskapet med familien at onkelen, som er rørlegger hos Sig. Halvorsen, fortalte at anboring er en ekstremt tung jobb som han måtte gjøre veldig mye.
– Da gikk diskusjonen ganske heftig: Det må da gå an å gjøre dette på en bedre måte? Idéen kom om å kunne feste seg til røret i stedet for å stabilisere selv, minnes Talgø.

Holder fast i røret

Resultatet ble Snapdrill. Verktøyet kobles til en vanlig batteridrill. En klo griper seg fast i røret. Den holder sin egen vekt, samtidig som den sørger for at du borer i senter av røret. I tillegg til kloen består verktøyet av en hullsag, som kommer ut av seg selv når du starter drillen.

HOLDER RØRET: Snapdrill holder fast i røret mens du borer i senter, viser Martin Talgø.

– Håndholdt, automatisk og selvsentrerende. Det er dét som gjør at vi skiller oss ut fra andre alternativer, reklamerer Martin Talgø.

Etter tre og et halvt års utvikling har de første modellene vært ute i bedriftene i et halvt års tid. Tilbakemeldingene er veldig gode.
– Folk bruker mye mindre krefter selv. Noen har fortalt oss at de har slitt med hørselen, med at de sliter ut håndledd, nakke og skuldre. Anboring er ellers en veldig belastning, men nå sliter de seg ikke ut på samme måten. I tillegg kommer verktøyforbruket: At de sparer mye penger på dette. Folk ser at dette er noe de tjener penger på å kjøpe, hevder han.

Under et minutt

Han er forsiktig med å snakke for kategorisk om tidsbruken, for forskjellene er store og mange er opptatt av at de er raske og effektive.
– Men vi regner med at det tar fem–seks minutter i snitt å bore på vanlig måte. Med Snapdrill tar det under et minutt. Så holder hullsagene til minst 400 hull, som regel opp mot 1000 – sammenlignet med ti–femten i dag. Vi har regnet oss frem til at du vil tjene inn et komplett sett etter 500 anboringer, sier Talgø.

Da snakker han om verktøyutgifter, ikke om spart tid.
– En av kundene våre har boret 7000 hull siden september. Da har de kjøpt fem–seks hullsager.

Foreløpig har Snapdrill solgt 25 sett og har like mange i bestilling. Det er vanskelig å lansere noe helt nytt når pandemien hindrer selgerne i å reise rundt og demonstrere. Til gjengjeld er Norge bare ett av markedene som den ferske bedriften satser på.

Sprinkler

– Hovedsakelig tenker vi på sprinkling. Det er der det er vanligst å bruke anboringsklemme. Derfor er vi veldig nysgjerrige på markedet i USA. Der er det et veldig stort sprinklermarked, akkurat som i Tyskland og Storbritannia. Ambisjonen vår er å bygge opp et nett over hele verden, fastslår Martin Talgø.

Verktøyet kan brukes på alle typer stål. Også fra industrirørleggere, varme og kjøling har det kommet henvendelser.
– Helt fra starten laget vi dette for å gjøre rørleggerens jobb enklere. Vi ville sørge for at rørleggeren jobber mer effektivt på plassen, sier han.

Foreløpig kommer hullsagen i seks forskjellige dimensjoner og til rør fra 42,4 til 168 millimeter.

Powered by Labrador CMS