KORTTIDSKLOSETT: Toalettet som ikke er behagelig å sitte lenger enn fem minutter på, skal kutte dokøene og gjøre arbeidsdagene mer effektive.

Nå skal du montere skråstilte klosetter

Nå må du regne med oppdrag der toalettet du monterer, faktisk skal være ubehagelig å sitte på. Skråstilte klosetter skal sørge for at folk bruker kortere tid.

Published

Mindre bortkastet tid til å sjekke sosiale medier på do i arbeidstiden – og kortere køer på offentlige toaletter. Tanken bak den nye toalettdesignen er god. Men da nyheten tok av i sosiale medier, handlet den ofte om slemme arbeidsgivere som vil ta verdifull hviletid fra de ansatte.

Heller 13 grader

Vi snakker om toalettet med skråstilt sete. Det heller 13 grader nedover. Hele hensikten er å gjøre det ubehagelig å bli sittende for lenge. Veldig mange har hatt meninger om det.

– Det er ikke veldig sunt å sitte for lenge på toalettet, og det kan forårsake eller forverre sykdom, forklarer teamet bak Standardtoilet til Rørfag.

På nettsiden sin trekker det britiske selskapet spesielt frem hemoroider som konsekvens.

Effektiv arbeidstid

Likevel er det først og fremst bedrifter som taper penger, som er argumentet for hvorfor det nypatenterte klosettet er verdt å satse på:

– Det er veldig viktig å være klar over at arbeidsgivere taper på ansatte som utvider toalettpausen for å bruke tid på sosiale medier eller svare på epost. Bare her i Storbritannia koster det samfunnet 47 milliarder kroner i året, sier gründer Mahabir Gill.

Kortere køer

Det var teknologimagasinet Wired som først skrev om oppfinnelsen hans. Gill har arbeidet som ingeniør og konsulent i 40 år. Opp gjennom årene har han kommet over folk som har sovet på toalettet på arbeidsplassen, og i fritiden har han irritert seg over køer på offentlige toaletter. Dråpen som fikk sisternen til å renne over, kom da han hadde desperat behov for å komme seg på do på et kjøpesenter morgenen etter en hard tur på byen, men hvert eneste avlukke var låst.

Nå er Standardtoilet godkjent av det britiske toalettforbundet – en organisasjon som arbeider for bedre fasiliteter. Hellingen på 13 grader er laget for at den ikke skal være for ubehagelig til at brukeren ikke får gjort det som skal gjøres, men samtidig slik at det blir tungt for bena å bli sittende i mer enn fem minutter.

Rasteplasser

I første omgang forhandler Mahabir Gill med serviceanlegg langs motorveiene om å selge produktet sitt. Han regner med at jernbanestasjoner, puber, kjøpesentre og kontorer vil følge på. Det kan saktens trengs: En undersøkelse fra programvareleverandøren Protecting viser at folk i London bruker 28 minutter og 35 sekunder på toalettet i løpet av arbeidsdagen.

Standardtoilet understreker at toalettene deres ikke skal komme i stedet for handikaptoalettene. Likevel stiller en nettavis som Huffington Post spørsmålet om de oppfyller kravene til universell utforming.

Monteres som vanlig

Det er selve det hellende setet som Standardtoilet har søkt patent på. Ellers varierer utformingen.

– Toalettene er tilgjengelige med alle slags spylesystemer ut fra reglene i hvert enkelt land, understreker selskapet.

– Du installerer toalettet på nøyaktig samme måte som du installerer et hvilket som helst annet toalett. Det er ingen spesielle krav, og en hvilken som helst kvalifisert rørlegger kan gjøre jobben, melder Mahabir Gill.

Powered by Labrador CMS