BYTTET BEITE: Adrian Benjamin Olsen er på plass som prosjektsjef i Union VVS.
BYTTET BEITE: Adrian Benjamin Olsen er på plass som prosjektsjef i Union VVS.

Fra konsulent til rørentreprenør

Han går fra Norconsult til Ranas ferskeste rørentreprenør. – Det er for mange som sitter og prosjekterer ting de aldri har tatt i, sier Adrian Benjamin Olsen.

Published

Nemitek-lederen på Helgeland har nettopp byttet jobb.
– Skal man opp og frem i en sånn bransje, må man ha vært innom de forskjellige delene av bransjen. Bare å sitte som rådgiver – da føler jeg at du mangler noe. I hvert fall hvis du ikke har vært fagarbeider tidligere, sier Olsen.

Fikk ikke lærekontrakt

I utgangspunktet var det dét han prøvde på.
– Jeg gikk serviceelektronikk på videregående, men det var vanskelig å få lærlingjobb. Jeg tror det var én eller to i klassen på 15 som fikk lærekontrakt, forteller han.

Det ble arbeid på lager i stedet. Helt til han fant ut at han «måtte gjøre noe».
– Da var det forkurs og ingeniørhøyskolen i Trondheim. Da jeg valgte VVS, hadde jeg allerede fått jobb på Multiconsult i Trondheim før jeg begynte med bacheloroppgaven. Da var det ikke aktuelt å gå noe videre – valget var egentlig energi- og miljøteknikk. Jeg ble et år i Trondheim som VVS-ingeniør før jeg flyttet hjem og begynte i Norconsult, forteller han.

Hjem til Mo

«Hjem», det er Mo i Rana. Da han kom hjem, hadde han vært ute på jobb og skole i sju år. – Jeg kjente at det var på tide, sier han. Ikke minst på grunn av at Rana er et mekka for friluftsliv.

Sammen med noen kompiser har han til og med startet et nytt idrettslag. Oksskolten IL arrangerte det første terminfestede løpet i fjor – et motbakkeløp opp på Mofjellet. I år kom koronaen, så nå har det blitt digitale løpsutfordringer på Strava i stedet.

– Jeg brenner for å få folk med og få dem i aktivitet, sier Adrian Benjamin Olsen.

Ungt styre

Da han begynte i Multiconsult, var det nordnorske VVS-dager i Mo i Rana.
– Jeg reiste hit, og da møtte jeg dem som satt i styret i VVS-foreningen på Helgeland. Da jeg fikk jobbtilbud her, var det naturlig å være med på litt planlegging av aktiviteter, så ble jeg varamedlem, og så kom jeg inn i styret, forteller han.

Mange nye og yngre medlemmer kom inn i styret, og da veteran Morten Loftfjell ga seg som styreleder, var det Olsen som hadde vært med lengst og som tok over.
– Nå er vi seks i styret, og alle er egentlig ganske nye. Det har aldri vært et så ungt styre her, sier han.

Proffere forening

VVS-foreningen og nå Nemitek på Helgeland har vært en viktig sosial møteplass for medlemmene.
– Så har det vært noen ettermiddagskurs, for det er ofte vanskelig for en liten rørleggerbedrift eller et ventilasjonsfirma å sende tre mann på heldagskurs, sier han.

Nå, derimot, nyter Helgeland også godt av det som har skjedd i Nemitek:
– Det er det som Jon-Viking Thunes snakker om: Profesjonaliseringen av foreningen. Det merker vi veldig godt i lokalforeningene. Alt blir ordnet og vi får oppfølging. Det er blitt mer proft, og vi er blitt mer ordentlige.

På Mo har foreningen medlemmer fra mange forskjellige deler av bransjen, og det har vært viktig å prøve å få med en sammensatt gjeng i styret.
– Det er veldig bra å ha det mangfoldet. Da får man innspill som man kanskje ikke hadde tenkt på, mener styrelederen.

Sammen for å bli effektiv

Han karakteriserer seg selv som en person som vil få ting gjort. Faglig betyr det at han ønsker seg at ting skal skje smidigere og mer effektivt.

– Ta et byggeprosjekt med rådgiver bygg, VVS og arkitekt. Setter vi alle disse sammen, så er jeg sikker på at de ville bli ferdige på en uke med det de ellers ville brukt to måneder på. Sånne arbeidsprosesser ville effektivisert det man holder på med som rådgiver, sier han.

Over til rørentreprenør

Nå har Adrian Benjamin Olsen nettopp skiftet beite selv. Fra Norconsult til jobb som prosjektsjef hos Union VVS. Bedriften er Helgelands eldste rørleggerfirma, men i helt ny drakt. De siste årene har Brødrene Dahl eid og drevet bedriften, men det var ikke noen spesielt god løsning at grossisten også skulle drive rørleggerbedrift.

– Da vi startet opp 1. juli i fjor, var vi 27 ansatte. Nå er vi 33. Men vi ønsket oss ingeniørkompetansen, sier Lars Møgster.

Han eier og leder en rørentreprenør med avdelinger både på Mo og i Sandnessjøen.
– Det er viktig å se mer av det vi prosjekterer og å følge med på det praktiske. Og så er dette en del av bransjen med litt mer fart, sier Adrian Benjamin Olsen.

– Jeg liker å være mer ute og ha kontakt med dem som gjør jobben!

Powered by Labrador CMS