FORVERRING: Inneluften er blitt dårligere etter at koronaen stenge Norge, viser data fra Airthings.

Mer CO₂ og VOC med hjemmekontor

Etter at hjemmekontor ble den nye normalen, er det blitt mer CO₂ og VOC-er i luften i hjemmene til folk. Tallet på Airthings-målere som viser dårlig innendørs luftkvalitet, er tredoblet.

Published

CO₂-nivåene i inneluften har økt med 15–20 prosent. De fleste ukene siden Norge stengte 12. mars, har CO₂-innholdet i luften ligget over 560 ppm. Før 12. mars lå det under 520 nesten hver eneste uke.

Airthings-rapport

Det er Airthings som har satt sammen målingene sine til statistikk. Sensorleverandøren har offentliggjort tallene fra sin «The Air Report» etter drøye tre måneder med svært mange på hjemmekontor.

Ifølge det amerikanske miljøbyrået EPA bruker folk vanligvis mer enn 90 prosent av tiden innendørs, og inneluft er mange ganger dårligere enn uteluft. Selv om nordmenn i snitt er mer utendørs enn amerikanere, er til gjengjeld «inne-andelen» høyere etter at koronaen sørget for stenging og tiltak for sosial avstand.

VOC-er øker kraftig

Analysene fra Airthings viser at CO₂-nivåene har økt med 15–20 prosent i Norge, Danmark og Finland etter at det kom tiltak for å sikre sosial avstand. I USA økte gjennomsnittsnivået også med 15 prosent. Enda tydeligere er tallene for luftbårne kjemikalier – VOC-er. I Norge har de økt med 25–30 prosent siden 12. mars. Her er det store forskjeller mellom Norge og USA: Amerikanske hjem hadde høyere VOC-nivåer også før mars enn det norske hjem har nå.

Tallet på Airthings-målere som forteller om dårlig innendørs luftkvalitet, er tredoblet. Både i Norge og i USA.

Mest i arbeidstiden

Analytikerne forklarer det økte CO₂-nivået med lukkede vinduer og flere mennesker i huset. Det er særlig i arbeidstiden at økningen er tydelig. Resultatene av mer CO₂ er lavere yteevne og i verste fall hodepine, rastløshet, dårlig søvn og snorking.

VOC-ene kommer vanligvis fra blant annet møbler, tepper og maling. Men nivåene stiger når folk lager mat eller gjør rent. Irritasjon i øyne, nese og hals, astma, allergier og hodepine er konsekvenser av mye kjemikaler i luften.

– Mange av de forurensende stoffene som kan føre til helseplager, er luktfrie og usynlige. De oppdages ikke før du opplever symptomer som luftveisplager, utmattelse og søvnighet, fastslår Airthings i rapporten sin.

Tallene kommer fra anonyme data fra aktive Airthings Wave Plus-enheter. De er hentet fra totalt 923 enheter i Norge og 1264 i USA.

Powered by Labrador CMS