SENSORER: Airthings har flere forskjellige sensormodeller, beregnet på både privatkunden og byggdrifteren.

Norsk sensor er en av årets viktigste oppfinnelser

Sensorene fra Airthings er på listen fra nyhetsmagasinet Time over de beste oppfinnelsene i verden i 2019.

Published Last updated

De begynte i 2008. 11 år senere er det siste produktet deres en av verdens 100 beste oppfinnelser det siste året. Både privatkunder og byggdriftere bruker nå sensorene til norske Airthings. – Topproduktet vårt finner både radon, VOC-er, CO₂, luftfuktighet, temperatur og trykk, sier teknisk direktør Erlend Bolle.

Radon først

Det begynte med radon. Teknologispaltist Patrick Lucas Austin i Time trekker også frem radonmålingene:

– De fleste har en karbonmonoksid-detektor i hjemmene sine, men ikke noe som kan advare mot forhøyede nivåer av radon, skriver han og peker på at radon er den største grunnen til lungekreft for amerikanske ikke-røykere.

Mobilapp

– Airthings Wave Plus er den første app-støttede detektoren for radon og innendørs luftkvalitet, peker han på.

Time er blant annet kjent for å kåre årets person. Men det amerikanske nyhetsmagasinet lister også opp årets 100 beste oppfinnelser. Det skal være oppfinnelser som gjør verden bedre, smartere og til og med litt morsommere. Her er elektronikk, byggematerialer, mat, kosmetikk, spaserstokker og madrasser – og altså en norsk sensor.

Overser inneluft

– Vi bruker 90 prosent av tiden vår innendørs. Likevel havner innendørs luftkvalitet alltid i bakgrunnen bak utendørs forurensning når vi diskuterer hvordan luft påvirker helsa, sier Airthings-sjef Øyvind Birkenes til Time.

Batteridrevne Wave Plus registrerer CO₂-nivået, flyktige organiske forbindelser (VOC-er) og gasser som avgis av kjemikalier i hjemmet, oppsummerer Patrick Lucas Austin i Time.

Powered by Labrador CMS