Ting er i luften, og vekstvinneren Airthings har funnet dem i mange år.

Dette er teknologien alle snakker om

Det er ingen grunn til å overkomplisere, sier utvikleren.

Published

Ting er i luften, og vekstvinneren Airthings har funnet dem i mange år. Nå bygger firmaet seg opp fra radonjakt for privatkundene til alt-i-ett-sensorer for proffene.– Topproduktet vårt finner både radon, VOC-er, CO₂, luftfuktighet, temperatur og trykk, sier teknisk direktør Erlend Bolle. Samtidig reklamerer han med null kabler og lang levetid på batteriene.

Lynrask vekst

Det begynte som Corentium i 2008. De tre siste årene har navnet vært Airthings og veksten voldsom. Bedriften har vært gaselle seks år på rad, er på listen over Europas 1000 raskest voksende og fikk eksportpris i Norge og flere priser internasjonalt i fjor. Alt utvikles i Norge, og i tillegg har bedriften kontorer i Chicago og Québec.– De første årene var det radon vi arbeidet med. Vi har digitalisert radonverdenen. Den var veldig basert på analoge metoder der du måtte sende inn ting til laboratoriet for å få dem analysert. Vi gjorde det om til en digital løsning med sensorer, forklarer Bolle.

Generell luftkvalitet

De siste tre årene har Airthings satset bredere.– Nå dekker vi generell innendørs luftkvalitet, forteller han. Dessuten skal proffene mer inn i kundekretsen. 70–80 prosent av salget nå er til forbruker.– Vi har hundretusener av sensorer ute i feltet, og den skalerbarheten og kvaliteten som vi har sørget for hos forbrukerne, tar vi nå med oss inn i proffsegmentet. Det er ingen grunn til å overkomplisere til proffene, heller. Vi har veldig fokus på brukervennlighet, sier Erlend Bolle.

VOC-er og CO₂

Mye er ført videre fra det første produktet som kom på markedet, i 2011. Det viser radonavlesningene på et display og går på batteri. Designen er modernisert, men alt går fremdeles på batteri. Størrelsen og hvor mange sensorer som er satt sammen på ett sted, varierer mellom modellene.– Du kan finne radon, luftfuktighet og temperatur. Så kan du koble deg til en app der du ser historikken sammen med nåverdiene og tips og triks til hvordan du kan forbedre inneklimaet, forteller han.I år kom Wave Mini, som han trekker frem som spennende for byggenæringen. Den sjekker for VOC-er – flyktige organiske forbindelser som kan komme fra for eksempel malingen, limet eller møblene. Den er en mindre versjon av det som Bolle omtaler som topproduktet – Wave Plus. Det er Plus-modellen som sjekker både både radon, VOC-er, CO₂, luftfuktighet, temperatur og trykk samtidig.

Batteri

– Det er det eneste produktet i verden som har så lang batterilevetid og alle sensorene integrert i én boks. Det går på AA-batterier med en levetid på litt over to år før batteriene må byttes, forteller han.Produktene kan snakke sammen og leses av samlet på ett sted, over et lokalnettverk eller over mobilnettet. Så kan du legge opp til varsling hvis noe går over grenseverdiene – for eksempel hvis VOC-nivåene blir for høye.– For vanlige forbrukere kan de koble det sammen med for eksempel Google Home og Alexa. Vi gjør det samme for businesskundene: Integrerer med et toppsystem der vi kan være sensorleverandøren, sier Erlend Bolle.

LUFTTING OG -TANG: Eivind Bolle og Airthings vil vokse på proffmarkedet med trådløse sensorer.

Kabelfritt

– Enkelheten i å få det installert, innsikt og tilgang til data er noe av det viktigste vi selger. Det skal ikke være nødvendig å trekke ti kilometer kabel for å få installert noen sensorer, mener han.Og ikke minst:– Vi har lyst til å hjelpe kundene forstå dataene bedre. Hvis det ikke er bra, er det viktig for kunden å skjønne hvorfor.

Powered by Labrador CMS