armaturjonsson
armaturjonsson

Kan man koble sammen alupex og Sanipex?

Her er de beste rådene fra Armaturjonsson.

Published

Du kan koble et alupexrør til en klassisk Sanipex-kupling på 16 eller 20 millimeter. Noen av fordelerskapene kan monteres i våt sone – og det finnes rør til nesten alt. 

Torstein Hofvind Solhaug og Viggo Kristoffersen i Armaturjonsson får alle slags spørsmål fra kundene sine.

– Faget er så svært at ingen kan hele. Se bare på oss to: Vi har jobbet som rørleggere begge to, men ikke med noen av de samme tingene, konstaterer Solhaug.

Oppdatert FAQ

I tillegg til å svare på spørsmål fra rørleggerne, arbeider de hele tiden med å oppdatere FAQ-en – oversikten på nettsidene over de spørsmålene som stilles ofte. Den forandrer seg etter hvert som rørleggerne stiller nye spørsmål.

– Noen ringer og beklager at de kommer til å stille spørsmål som vi synes er dumme. Men de dummeste spørsmålene er de som ikke blir stilt. Det gjøres mye feil fordi vi ikke vet, understreker Kristoffersen.

De får mange spørsmål om for eksempel dimensjonering, materialberegning og ikke minst dokumentasjon. Og hva som kan gå i rørene. Svaret er: Det aller meste, og du kan få dokumentasjon på det.

Drank og diesel

– I går spurte noen om røret kan senkes ned i drank. Det er ikke første gangen vi har fått det spørsmålet. Det er mye rart som skal gå i rør rundt omkring. Ett eksempel: Hos Møller Follo blir rørene brukt til trykkluft, varme, kjøling, Adblue, diesel, spylevæske, bremsevæske og motorolje, forteller Solhaug.

Det er bare når trykk og temperatur blir for høye, at det blir vanskelig. Uansett: Når du og kunden trenger dokumentasjon, så får du det. Hvis spørsmålet er ukjent, så ber Armaturjonsson om å få tilsendt et datablad på kjemikaliet som skal gjennom rørene. Det tar leverandøren med seg på laboratoriet og kommer tilbake med en ferdig rapport. Og det er bra at du spør:

– Det er kundene våre som hjelper oss å bli bedre, sier Kristoffersen.

Her er produktrådene fra Armaturjonsson til rørleggere:

  • Ja, det finnes et rør som du kan bruke. Enten det er til peppermynteolje, saltsyre, bunkersolje eller honning. Og du får dokumentasjon.
  • Ja, du kan koble alupexrør med Sanipex-kuplingen i 16 og 20 millimeter.
  • Ja, du kan koble pexrøret rett på bereder så lenge berederen ikke overstiger 75 grader.
  • Ja, det finnes fordelerskap som kan monteres i våt sone. Ikke alle skap er godkjent til det, men i dag er mange bad så små at det ikke finnes annet enn våt sone.
  • Veggboksen må på utsiden av veggen, og det finnes ikke boksforlengere på mer enn 6 centimeter.
  • Det er ikke noe klart svar på om du kan legge 12 millimeter til dusj – er du i tvil, så bør du ringe.
  • FAQ-en på nettsidene oppdateres hele tiden, og kanskje finner du svar der.

Husk på dette!

I denne serien hjelper vi deg å unngå pinlige bommerter. Her får leverandørene fortelle hva rørleggerne spør dem om – og hva som er viktig å huske når du monterer produktene deres.

Powered by Labrador CMS