FIKK PENGER: Mannen startet nye firmaer, koordinerte ventilasjonsanlegg og fikk penger fra Nav samtidig.

DOM

Ordnet ventilasjon og startet firmaer – gikk på Nav

Han stiftet tre firmaer mens han var 100 prosent sykmeldt. Nå må mannen betale tilbake 1,2 millioner kroner til Nav.

Published Last updated

Mannen gikk først et år sykmeldt, så fikk han arbeidsavklaringspenger i tre år. Samtidig drev han flere firmaer – blant annet koordinerte han ventilasjonsarbeid. Nå har Agder lagmannsrett dømt ham til å betale tilbake pengene som han fikk fra Nav.

Balansert ventilasjon

Dommerne trekker frem et eksempel der han var prosjektleder og koordinerte hele byggeprosessen fra støping av såle frem til ferdig hus. Blant annet koordinerte han arbeidene for balansert ventilasjonssystem og lydisolering, skriver retten.

Ifølge Nav var mannen sjef i sitt eget firma mens han gikk på arbeidsavklaring (AAP). De tre ansatte snakket hverken norsk eller engelsk, så de var avhengige av at mannen faktisk var til stede på arbeidsplassen.

– Skrev bare under

Selv mener mannen at innsatsen hans var så liten at han ikke tenkte på at han måtte melde fra til Nav. Det dreier seg ikke om gjøremål som ga virksomheten noen inntekter, hevder han: Han skrev under på papirer, og han var bare på arbeidsplassen i maks et par timer av gangen, blant annet når det trengtes oversettelser.

Nav peker på at han var arbeidsgiver, han stiftet tre virksomheter mens han var 100 prosent enten sykmeldt eller på AAP og han var styreleder, daglig leder og innehaver i fire firmaer.

Dessuten har han sendt søknader, erklæringer om ansvarsrett og referanser. Han har vært prosjektleder og koordinert rehabilitering og ombygging, og han har søkt etter nye ansatte. Han har brukt hjemmeadressen sin på Mittanbud, og han har vært kontaktperson for kundene og referanse på fakturaer.

Hadde styringen

– Mannen har ikke oppfattet hva som regnes som arbeid. Han anser bare arbeid som direkte har bidratt til inntjening i virksomheten, som arbeid, konstaterer Agder lagmannsrett.

I virkeligheten har han arbeidet så det holder. Det dreier seg om administrative oppgaver for firmaene. Ett av årene hadde han en skattbar næringsinntekt på 372.000 kroner.

– Som daglig leder hadde han en overordnet styring og administrasjon av virksomheten i selskapene. Han var tilgjengelig og sto til rådighet for ulike typer henvendelser han fikk fra ansatte og kunder, skriver dommerne i Agder lagmannsrett.

Språk hjelper ikke

I slike saker hjelper det ikke å ha et annet morsmål enn norsk. Fremmedspråklige må gjøre seg kjent med innholdet i dokumentene som de får. Forstår de dem ikke, så må det kunne forventes at de ber om hjelp fra Nav eller andre, slår retten fast.

– Han har handlet grovt uaktsomt, heter det i avgjørelsen i trygderetten, og det stiller lagmannsretten seg bak.

Dermed må bedriftslederen betale tilbake 1,2 millioner kroner i feilutbetalte arbeidsavklaringspenger. I tillegg blir han nådd til å betale 106.000 kroner i saksomkostninger til staten

Powered by Labrador CMS