PRAKSIS: Et ekstra praksisår var viktig, fastslår Krister Hanstvedt, som er i gang med mer selvstendige jobber.

ARBEIDSLIV

Krister (20) er norgesmester – nå blir han rørleggermester

STAVANGER: Krister Hanstvedt ble norgesmester og vant gratis mesterbrev. Nå er han klar for å kjøpe seg enebolig, som 20-åring.

Published Last updated

Han hoppet av teorien etter vg1 og gikk ut i lære. Den ekstra praksisen var forskjellen som gjorde ham til norgesmester, mener Hanstvedt. Mens de fleste har to og et halvt års praksis før svennebrevet, fikk han tre og et halvt.

– Det året har hatt mye å si!

– Etter NM har jeg fått nye oppdrag som jeg ikke har fått før. Men egentlig er ikke læretiden slutt før 23. desember. Jeg fikk ta svennebrevet tidligere på grunn av finalen, forteller han.

Begynte som 13-åring

Krister Hanstvedt fikk den første smakebiten på rørleggerfaget som 13-14-åring.

– Far min spurte om jeg ville være med i garasjen og lodde kobberrør og hampe. Det var kjekt, så jeg spurte om jeg kunne være med i feriene. Så fikk jeg holde på til jeg kom ut i lære, forteller han.

«Far min», det er Åge Hanstvedt, som er daglig leder i Forus Rør. Han var ikke tilhenger av at sønnen skulle slutte på skolen etter vg1.

– Selv hadde jeg lyst til å starte etter tiende klasse. Men jeg måtte bare bite det i meg og begynne på videregående, sier han. Han innrømmer at teorien har vært tøffere på den måten, men synes det har gått fint.

Forsinkede varmepumper

Etter NM-gullet ble det en liten feiring.

– Jeg fikk fri fra jobben den fredagen. Vi dro på hytta og feiret. Men jeg kunne ikke ta mer enn én dag. Alle ville jo flytte inn og pynte til jul! fastslår han.

Nemitek.no møter ham i en nyinnredet leilighet på Hinna i Stavanger. Her må han fortelle kunden om varmepumpen som blir forsinket – det er ikke mulig å få dem fra leverandøren tidsnok – og gå gjennom alternativene.

– Jeg har hatt to–tre varmeanlegg etter NM, forteller han.

20-åringen snakker varmt om fagopplæring og muligheten til å lære i praksis og ha lønn i læretiden. Den faste jobben er på plass, og nå er han klar for å kjøpe sin egen bolig.

– Jeg satser på å få til det om noen måneder. 20 år og enebolig – det skal jeg leve godt på! smiler han.

Gratis mesterbrev

NM-gullet ga ham gratis mesterbrev i premie. Han regner med at han begynner med mesterbrevet når han har flyttet ut i egen bolig.

– Jeg må jo ta det når jeg får det gratis. Jeg er ekstremt heldig som kan gjøre det. Det var planen å ta det uansett. Jeg liker ikke teori, men et mesterbrev kommer til å bli ekstremt nyttig, sier han.

Til daglig har han noen privatkunder, og noen felt.

– Jeg har blitt satt mye på montering av varme og har ikke gått så mye på opplegg i det siste. Vi har byttet system fra Roth til Sanipex. Jeg hadde ikke noe imot Roth, heller. Det er ingenting som er 100 prosent, men jeg ser frem til å bruke Sanpiex og prøve det litt, sier Krister Hanstvedt.

Besøk av Støre

Da han tok svenneprøven sin i NM-finalen, fikk han og de andre ferske rørleggersvennene for øvrig besøk av statsminister Jonas Gahr Støre.

– Han lurte på om jeg hadde kontroll. Det hadde jeg jo, ellers hadde jeg ikke vært der, beroliget jeg statsministeren med, kunne han fortelle rornorge.no etter finalen.

Are Skaar Nilsen i Rørnorge klarte å få lagt inn en melding til Støre om at det er rørleggeren som sørger for de mest energieffektive løsningene.

– Støre lovet ikke akkurat å legge til rette for mer vannbåren varme, men vi kan håpe at han hørte budskapet, sier Nilsen.

Powered by Labrador CMS