DAMBYGGER: Her har Jan Rino Humlekjær restaurert den naturlige dammen, men han kan også lager nye dammer helt fra bunnen av.

ARBEIDSLIV

Rørleggeren redder froskene

FREDRIKSTAD: Når rørleggeren har fikset vann, så yrer det av liv. Jan Rino Humlekjær restaurerer dammer i naturen og redder utsatte frosker og salamandre.

Published

Rørleggeren har gjort naturinteressen til arbeidsplass.

– Vi må tenke på fremtiden og unne etterkommerne våre biomangfold. Jeg har tro på folk, og jeg er glad i naturen, sier Humlekjær.

Nakkeproblemer

Han har 40 år bak seg som rørlegger – fra VVS til offshore, og de siste 24 årene arbeidet han hos Hansa Borg Bryggerier. Men da arbeidet med vinkelsliper og piggemaskin gikk på helsa løs, måtte han skifte beite.

– Vibrasjonene ga meg nakkesmerter. Da var det bare å finne på noe annet, for jeg har lyst til å holde meg i gang. Dammer er jo beslektet med det jeg har gjort hele tiden: Det er tilførsel av vann, og det er kontroll på det vannet som skal ut, sier han.

Studerte vann

Jan Rino Humlekjær tok et år på Norges grønne fagskole Vea og studerte sirkulær disponering av vann.

– Du merker at du har mye behov for den praktiske innfallsvinkelen fra jobben som rørlegger, sier han.

– Har du arbeidet som rørlegger, har du en enkel holdning til alt som har med det praktiske å gjøre. Det er ingenting som skremmer. Vi må finne ut av ting og ta dem med over i andre sammenhenger, sier han.

Han kjøpte seg minigraver, restaurerer gårdsdammer og fangdammer og har spesialisert seg på naturrestaurering.

– Nå senest har jeg arbeidet med overvannsproblematikk i landbruket etter styrtregn. Så har jeg akkurat restaurert tre dammer i Skjeberg. Der var et gjerde et ekstra tilleggsoppdrag. Da kommer rørleggeren inn og er vant til å jobbe med vater og lodd, smiler Humlekjær.

Grodde igjen

På Hurrød nordvest for Fredrikstad sentrum har han kunnet glede seg over synlige resultater av arbeidet sitt i vår. I en hundremetersskog like ved skole og barnehage restaurerte han en dam i vinter.

– Dammen holdt på å gro igjen. Det var en nabo som var bekymret, vi tok en befaring og søkte midler i kommunen, sier han.

Froskeparadis

Han gravde opp dammen, renset sedimenter, la opp stein ved kanten og tok vare på vegetasjon som amfibiene trenger.

– Flere amfibier er utrydningstruet. De gamle froskedammene er blitt borte, sier han.

I år er buttsnutefrosken tilbake i dammen på Hurrød. Det er småsalamander, også, og den mer utsatte storsalamanderen.

– Dammen er nesten tørr om sommeren. Men bare rumpetrollene rekker å bli frosk først, så går det bra med dem, sier Humlekjær.

Frivillig kveldsarbeid

Vedlikeholdet av dammen tar han på kveldstid.

– Jeg har plukket opp mange gamle paller. Så har jeg en liten jobb å gjøre med å ta på vadebukse og plukke søppel. Jeg tar en kveld i ny og ne. Litt frivillighet – det er ikke alt en får betalt for, konstaterer han.

– Det er artig å komme hit om våren når det er froskespill. Hele dalen rumler av lyden de lager, sier Jan Rino Humlekjær.

Powered by Labrador CMS