TEKNISK: Teknisk rom er favorittarbeidsplassen til Desmond Gravesande, også på 80-årsdagen.

ARBEIDSLIV

Desmond (80) har ingen planer om å pensjonere seg

FRYSJA: Han trives best på teknisk rom og er glad når han får sveise. Tirsdag fyller Desmond Gravesande 80 år.

Published Last updated

Det er bare å suge energi fra ungdommen rundt deg. I hvert fall er det dét Desmond Gravesande gjør. Rørleggeren runder 80 år og feirer dagen med å bygge teknisk rom i Frysjaparken i Oslo.

– Personlig synes jeg at du alltid skal ha noe å holde på med, og det er godt å ha noen utfordringer som gjør at du bruker hodet litt. Så må du like det du holder på med, sier han.

Holder seg frisk

Sist han var sykmeldt, var da han hadde en operasjon for ti år siden. Etter det har han ikke engang brukt egenmelding.

– Mange sliter med knærne, ryggen eller skuldrene når de kommer opp i en viss alder, fastslår Gravesande. Selv har han sluppet unna, og det mener han at kan skyldes både helse og holdninger. Dessuten har han vært aktiv i idretten: Løpt Sentrumsløpet og Holmenkollstafetten, spilt fotball og tennis og vært med på å starte den første cricketklubben i Norge.

Flink med eldste og yngste

80-åringen har en arbeidsgiver som tar godt vare på både de eldste og de yngste i staben. Rørentreprenørene Norge kåret Eriksen & Jensen til årets lærebedrift i 2020.

– Jeg er velkommen til å fortsette så lenge jeg orker. I stat eller kommune må du slutte, så jeg er heldig som jobber her, sier han.

I en bransje som trenger fagfolk, er det også godt å kunne fortsette etter vanlig pensjonsalder.

– Så har Eriksen & Jensen vært en fantastisk fin bedrift å jobbe i. De er veldig flinke til å ta vare på ansatte, sier han.

SVEISER: Han har sveist siden før han gikk på land og peker på at det er mye å spare nå som delene er blitt så dyre.

En sjømann gikk i land

Desmond Gravesande seilte på et norsk fartøy da han gikk i land i Norge i 1967. Opprinnelig er han fra Guyana – og akkurat nå har han for øvrig en lærling fra nabolandet Venezuela.

– Jeg begynte å tenke på at jeg kunne ikke være sjømann resten av livet. Jeg måtte finne meg et yrke, sier han. Året etter at han hadde mønstret av for siste gang, var han gift og etablert i Norge.

Han begynte på Aker, sveiste og tok fagbrev som industrirørlegger. Så arbeidet han offshore i noen år. Siden 1996 har han vært rørlegger hos Eriksen & Jensen.

Der trives han aller best på teknisk rom.

– Akkurat nå holder jeg på å bygge teknisk rom rett over gaten for kontoret, sier han. Eriksen & Jensen har kontor på Frysja, nemlig.

Variasjon på teknisk rom

– Det krever så mye forskjellig, kombinasjonen av sveising og alt annet. Det er ikke mange rørleggere som sveiser. Det er billig når du kan det, og vi sparer mye på deler i dag som alt er så dyrt, slår Gravesande fast.

Han kommer fra en bakgrunn der han bøyde rør med sand og varme.

– I dag kommer det ferdig bøyetang. Det er mindre håndverk, og vi bruker ikke hodet like mye når alt går på system. Skal du regne ut noe, går du til telefonen. Jeg skriver det på papp og trenger ikke utstyr for å finne det ut. Det er snakk om erfaring, smiler han.

Han mener også at manglende orden på arbeidsplassen er blitt et problem for bransjen.

– Ordenssans var veldig viktig. Når du har ting i orden og har system, er det mindre arbeid. Å rote tar enormt med tid og koster veldig mye, sier Desmond Gravesande

Powered by Labrador CMS