GLAD RØRLEGGER: På bare to år har Zivar Mahmoud fullført utdannelse og kan i dag kalle seg selv fagutdannet rørlegger.

ARBEIDSLIV

Kom til Norge med en drøm om å bli rørlegger

Drømmen til Zivar Mahmoud hang imidlertid i en tynn tråd. En ny forsøksordning fra Trøndelag fylkeskommune ble redningen.

Published

– Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. På to har jeg blitt ferdig utdannet rørlegger og er nå i fast jobb hos Flow Trøndelag VVS, forteller en veldig fornøyd, Zivar Mahmoud.

En fin jobb

Han kom til Norge i 2012. Med seg i bagasjen fra Kurdistan bar han på en drøm om å bli rørlegger.

– Hjemme i Kurdistan jobbet jeg mye sammen med min far som er murer. Jeg samarbeidet da mye med rørleggere og visste derfor at det var en fin jobb. Jeg har derfor lenge hatt en drøm om å bli rørlegger, sier Mahmoud.

Før han kunne begynne på yrkesutdanningen måtte han imidlertid få på plass på grunnskoleutdanningen gjennom voksenopplæringen.

– Ved siden av grunnskoleutdanningen har jeg hatt flere ulike jobber, blant annet har jeg vært riggemann på forskjellige anlegg. Jeg fikk da bekreftet at det å være rørlegger er en skikkelig fin jobb. Da jeg ble arbeidsledig i 2019 bestemte jeg meg derfor for at jeg endelig skulle begynne på yrkesutdannelse for å bli rørlegger, sier Mahmoud.

Var i ferd med å gi opp

Det skulle imidlertid vise seg å ikke bli så enkelt som han først hadde trodd. Han var da blitt 28 år og var dermed over aldersgrensen for ungdomsrett til videregående utdannelse.

– Jeg søkte på de videregående skolene i Trøndelag som har rørleggerlinje, men jeg kom ikke inn. Jeg var blitt for gammel og kunne bare få plass dersom det var noe ledig, og det var det ikke, sier Mahmoud.

Reglene for videregående utdannelse er at man som 25-åring går fra ungdomsrett til voksenrett. Voksenrett gjelder for de som har fullført grunnskolen eller tilsvarende i Norge eller et annet land, men ikke fullført videregående opplæring.

– Jeg hadde veldig lyst til å bli rørlegger, men jeg visste ikke hvordan jeg skulle klare det. Jeg holdt derfor på å gi opp hele utdannelsen, sier Mahmoud.

Reddet av forsøksordning

Redningen ble en forsøksordning for voksne over 20 år. Trøndelag fylkeskommune er, sammen med Nordland, Innlandet, Agder og Oslo, ett av fem fylker som tester ut en forsøksordning kalt modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY).

Det er ikke mulig å søke på plassene og deltakerne rekrutteres derfor fra voksenopplæringen eller Nav. Når alle modulene i lærefaget er godkjent, er deltakeren kvalifisert til å melde seg opp til fag- eller svennebrev.

Det kan ta lengre eller kortere tid enn det vanlige studieløpet. Mahmoud ble ferdig på bare to år.

– Jeg var fire dager i uken hos FLOW Trøndelag VVS og én dag i uken på rørleggerlinja ved Verdal videregående skole. Jeg ble tilbudt fast jobb dagen før jeg skulle ta svennebrevet. Jeg kunne ikke takke ja før jeg visste om jeg besto, sier Mahmoud.

Hadde han strøket hadde ikke dette vært en sak, så selvfølgelig stod han, og dagen etter var han derfor på jobb hos Flow Trøndelag VVS.

DRØMMEN: I dag er Zivar Mahmoud i sitt rette element: På jobb som rørlegger hos Flow Trøndelag VVS.

– Jeg stortrives, forteller Mahmoud.

Heiet frem

Mahmoud har gjort jobben selv, men rundt ham har det vært et team av støttespillere som har heiet han frem. Dette er blant annet yrkesfaglærer og fellesfaglærer ved Verdal videregående skole, koordinator/lokal forsøksleder, samt personer fra Trondheim kommune, voksenopplæringen, NAV og ikke minst, veileder hos Flow Trøndelag VVS.

Jonny Bech er avdelingsleder prosjekt hos Flow Trøndelag VVS:

– Vi er en av de store VVS-aktørene i regionen og da er det en del av vårt samfunnsansvar å bidra til bredde i rekrutteringen av nye rørleggere. Vi har mange vanlige lærlinger, men den nye ordningen gjør at også andre får muligheten. Det har vært veldig kjekt å hjelpe Zivar frem til fagbrev og ferdig utdannelse som rørlegger. Derfor var det også en glede for oss å kunne tilby han fast jobb da han var ferdig, sier Bech.

TEAMET: Sammen med et team bestående av krefter fra Verdal videregående skole, Trondheim kommune, Voksenopplæringen, NAV og ikke minst Flow Trøndelag VVS.
Powered by Labrador CMS