RØRLEGGERVEKST: I dag er de fleste av kundene kuldemontører, men på sikt regner Joakim Reintz Søgård (til venstre) og Marius Hugo Sandem med at det blir enda flere VVS-entreprenører på kundelisten.

VARME

Gjør varmepumper enklere for rørleggeren

LINDEBERG: De kalibrerer hver enkelt varmepumpe før den sendes ut. Norske Tequs er på markedet med sine egne varmepumper og vil gjøre miljøvennlige pumper enklere for rørleggeren.

Published

Nå blir det lettere å selge og montere CO₂-varmepumper, hevder Marius Hugo Sandem.

– Den største nyheten vår er at vi konfigurerer og testkjører maskinen her før vi leverer den til kunden, sier han.

Du trenger ikke å være kuldemontør – det holder at du er en dyktig VVS-entreprenør

Joakim Reintz Søgård, daglig leder i Tequs

Sandem er teknisk ansvarlig hos Tequs, og «her», det er lokalene til Tequs i Oslo. Joakim Reintz Søgård leder den ferske bedriften. Nå er den på markedet med sine egne varmepumper – bygd i Italia, men utviklet i Norge.

CO₂ og ejektor

Det er tre ting som skiller de nye Tequs-pumpene fra flertallet av andre varmepumper på markedet, forteller Sandem:

– Vi bruker CO₂ som kuldemedium. Det er miljøvennlig og naturlig, det lager ikke sur nedbør, og det ødelegger ikke ozonlaget, sier han.

– Så er det ejektoren. Den bruker energi fra høytrykksgassen. Den er veldig trang slik at den får høy hastighet, drar med seg sugegassen fra fordamperen og øker sugetrykket. Det øker effektiviteten.

EJEKTOR: Ejektoren øker effektiviteten, forklarer Marius Hugo Sandem.

Konfigurerer først

Den største av de tre endringene, mener han, er at Tequs konfigurerer og testkjører maskinene før de leveres til kunden.

– Det at vi testkjører og prekonfigurerer, gjør at vi tar hele oppstarten her hos oss. Vi stiller parameterne etter det som kunden har bestilt på det prosjektet de har beskrevet. Når maskinen kommer ut til kunden, er det «plug and play» – den er helt klar, lover Sandem.

Søgård er opptatt av at klargjøringen senker terskelen og gjør at det blir enklere for flere å selge og montere CO₂-varmepumper.

Flere rørleggere

– Mange rørleggerbedrifter kan ikke kjøpe CO₂-varmepumpe fra andre fordi de ikke har kunnskapen til å starte opp. Men de kan kjøpe fra oss. Du trenger ikke å være kuldemontør – det holder at du er en dyktig VVS-entreprenør, sier han.

– Rørleggerne kommer til å oppleve at det eksploderer i henvendelser. De vil kunne være med i anbudsprosesser hvor det skal leveres tappevannsvarmepumper eller kanskje er krav om naturlige kuldemedier. Vi snakker med veldig mange rørleggere som posisjonerer seg for varmepumpeveksten, sier han.

Mer enn nok å gjøre

Marius Hugo Sandem spår et mye større marked for effektiv oppvarming.

– Det gir nye muligheter for folk som kaster seg på bølgen. Antageligvis vil ikke problemet bli at det er for lite å gjøre, heller et det er for lite folk som kan utføre, sier han.

Tequs ser store vekstmuligheter også lenger sørover i Europa. På sikt er planen å eksportere, men det ferske selskapet må gjøre én ting av gangen.

70 millioner varmepumper

– EU har forpliktet seg til at det skal leveres 70 millioner varmepumper. Da er Europa avhengige av mye råvarer, mange mennesker og ikke minst fagpersoner, sier Søgård.

Underleverandørene er italienske, og det har vært viktig å velge underleverandører som ikke baserer seg på én enkelt produksjonspartner.

– Vi har minimalt med Kina å gjøre, og ingenting direkte, forteller de to, som ikke blir overrasket om flere henter tilbake mer av produksjonen til Europa igjen.

Markedet er tappevann i boligblokker, sykehus, sykehjem og hoteller – de som bruker mye tappevann. I tillegg vil Tequs inn på små og mellomstore næringsbygg med komfortvarme og komfortkjøling, og på kjøling av datasentre.

– Alle hotellene skal ha CO₂-varmepumper nå. Hvis du prosjekterer til et mellomstort hotell uten en CO₂-varmepumpe i dag, har du brukt feil konsulent. Selv om den er mye dyrere i kapitalkost enn en med syntetiske kuldemedier, så er den mer energieffektiv og mye rimeligere over tid, sier Joakim Reintz Søgård.

Powered by Labrador CMS