ETTERTRAKTET: Vola-armaturene er så populære at folk tar dem med seg når de flytter, sier Frode Shelby.

SANITÆR

Da ekteskapet sprakk, kranglet paret om armaturen

LILLESTRØM: Fremdeles er armaturer fra lanseringsåret 1968 i full bruk. En av kundene liker designen så godt at kjøkkenarmaturen ble tema i skilsmisseoppgjøret.

Published

«Du kan ta huset og bilen, men da tar jeg med meg armaturen!»

Omtrent slik kunne det høres ut da et par gikk fra hverandre for noen år siden. Ektemannen var så opptatt av design at han absolutt ikke ville gi fra seg armaturen.

Langt liv

Frode Shelby i Shelby Teknikk snakker gjerne om design, men aller helst vil han fortelle om hvordan et langt liv er det beste for miljøet.

– Det er veldig fokus på bærekraft. Da må vi tenke på hvor lenge de holder, sier han.

– Det produktet som ikke trenger å skiftes ut, er det som er det mest ressursbevarende.

54 år gamle

Vola-armaturen i barndomshjemmet hans er i bruk ennå. Selv er han 51 år, men det er også mange slike armaturer som har vært i bruk helt fra begynnelsen. Armaturene som Arne Jacobsen designet for bad og kjøkken, ble lansert i 1968.

– En av de første i Norge har vi på det gamle kontoret vårt, og det er fremdeles i bruk, sier han.

– Designen er uforandret. Det eneste som har skjedd med armaturen, er at den fikk ny, keramisk innmat på 1990-tallet, sier han.

– Av og til ringer det en kunde som har armatur fra tidlig på 1970-tallet og trenger å bytte gummipakning. Vi har dem på lager ennå.

Full gjenbruk

Shelby vil også gjerne fortelle om bærekraftig produksjon:

– Dusjhodet som de fleste andre ville ha stanset ut, de blir frest. Messingen som freses bort, blir gjenbrukt 100 prosent. Alt produseres i Danmark med stål fra Sverige og messing fra Danmark og Tyskland, sier han.

Med andre ord: Ikke noe fra andre verdensdeler, og Norge var det første landet som Vola-produktene ble eksportert til.

Kunden med skilsmissediskusjonen er slett ikke den eneste som tar med seg armaturen når han bytter leilighet.

– Dette er tidløs design. Hvor mange ting omgir du deg med i hverdagen som har vært like i 50 år? spør Frode Shelby.

Tiss og tørk

Vola er ikke det eneste danske merket som Egersund-bedriften tar inn i Norge.

– Vi jobber også med Dan Dryer. De passer til standardprodukter, sier han.

MOBILABONNEMENT: Hovedkonkurrenten til disse Dan Dryer-produktene er slikt som gis bort gratis sammen med papiret. Frode Shelby omtaler det som «mobiltelefonabonnement-gratis».

– Den største konkurrenten er disse plastdingsene som du får «gratis» med papiret. Men dette er ikke gratis – det er «mobiltelefonabonnement-gratis», hevder Shelby.

De vannløse urinalene fra Uridan er også funnet opp i Danmark, men nå produseres de i Østerrike. «Drikkevann er viktig for mennesker. Ikke for urinaler,» som det heter i reklamen. Kapasiteten skal være opptil 20.000 besøk per system.

– Ullevaal Stadion er blant dem som har slike urinaler, forteller Shelby. Der kan det gå litt tid mellom hver gang de trengs, men til gjengjeld er belastningen svært høy når de først tas i bruk. – Da holder det å skifte olje i dem fire ganger i året og ha normalt renhold.

Powered by Labrador CMS